Siirry suoraan sisältöön
Lääkäri ja potilas tietokoneen äärellä

Eduskuntavaalit 2019: Kysy potilaalta, hän on asiantuntija

Syöpäpotilaat

Syöpäpotilaat

Yhä useampi syöpäpotilas on halukas hankkimaan tietoa omasta sairaudestaan ja vaikuttamaan omaa hoitoa koskeviin päätöksiin. Henkilöstön tulee ohjata hänet luotettavan tiedon äärelle ja hänen omia kokemuksiaan ja tietämystään tulee ennakkoluulottomasti käyttää hyödyksi.

Jatkossa potilaan rooli kasvaa, kun syövän hoitoa räätälöidään yksilöllisemmäksi. Se edellyttää, että potilas seuraa ja kertoo aktiivisesti hoitonsa sivu- ynnä muista vaikutuksista. Sama koskee lääketutkimuksia.

Potilaat tarvitsevat tietoa eri hoitomahdollisuuksista voidakseen tehdä valintoja. Syöpäpotilailla on kuitenkin varsin voimakas mielikuva hoidon eriarvoisuudesta, joka koskee muun muassa  lääkkeiden saatavuutta ja alueellisia eroja hoitoon pääsyssä. Hoitovalintojen pohjaksi tarvitaan valtakunnalliset hoidon laatumittarit, jotka antavat luotettavaa tietoa hoitotilanteesta.

 

Me syöpäpotilaat olemme käyneet läpi oman potilaspolkumme. Sen aikana meille on karttunut unohtumaton kokemusten, tunteiden, sivuvaikutusten, pelkojen ja toivojen historia. Se kattaa tuntemuksemme ensimmäisistä oire-epäilyistä saattohoitoon. Arjesta selviytyminen, toimeentulo ja läheiset ihmissuhteet ovat erottamattoman osa sitä. Potilas on osa hoitoaan. Siksi potilaiden näkökulma tulee aina ottaa huomioon syövän hoitoa kehitettäessä.

Hyvät kansanedustajaehdokkaat. Kuuntelemalla syöpäpotilaita ja pohtimalla sitä, mitä lisäarvoa meidän tarjoamamme näkökulma antaa päätöstenne pohjaksi, annatte vahvan panoksen Suomen terveydenhoidon kehittämiseen.

 

Lue myös Eduskuntavaalit 2019: Millaisiin asioihin syöpäpotilaat haluavat vaaleissa vaikuttaa?, jossa käydään läpi kaikki teemat.

 

Kuva: CC0 / Pixabay