Siirry suoraan sisältöön

Haussa potilaiden käyttökokemuksia osimertinibin yhdistelmähoidosta – keuhkosyöpä

Iso kasa valkoisia lääketabletteja vaaleansinisellä pinnalla
Lääkevalmiste, jonka vaikuttavana aineena on osimertinibi, sai koko EU:n alueella voimassa olevan myyntiluvan 2. helmikuuta 2016. Ehdollinen lupa muutettiin 24. huhtikuuta 2017 normaaliksi myyntiluvaksi. Osimertinibista saa Suomessa peruskorvauksen korvausoikeudella 3004 ja erityiskorvauksen korvausoikeudella 1519.
”[Osimertinibi] on syöpälääke, jota käytetään ei-pienisoluisen keuhkosyövän (NSCLC) hoitoon. Sitä käytetään yksinään sellaisten potilaiden hoitoon, joiden syöpäsoluissa on tiettyjä mutaatioita (muutoksia) EGFR-proteiinin geenissä.
  • Jos syöpäsoluissa on Ex19del- tai L858R-mutaatioita ja potilaan syöpä on poistettu kokonaan kirurgisesti eikä se ole levinnyt muihin elimiin, lääkettä annetaan estämään syövän uusiutuminen (liitännäishoitona).
  • Potilaille, joiden syöpäsoluissa on ns. aktivoivia mutaatioita ja joiden syöpä on edennyt tai levinnyt, [osimertinibia] annetaan ensimmäisenä hoitona.
  • Jos syöpäsoluissa on T790M-mutaatioita ja syöpä on edennyt tai levinnyt, lääkettä voidaan antaa muiden hoitojen jälkeen.

[Osimertinibia] voidaan käyttää myös yhdessä pemetreksedin ja platinapohjaisen solunsalpaajahoidon (muita syöpälääkkeitä) kanssa ensimmäisenä hoitona pitkälle edennyttä ei-pienisoluista keuhkosyöpää sairastavilla aikuisilla, joilla on Ex19del- tai L858R-mutaatioita.” (Lähde: Euroopan lääkevirasto)

Lääkevalmiste on potilasjärjestöjen lausuttavana Sosiaali- ja terveysministeriön alaisessa Lääkkeiden hintalautakunnassa. Suomen Syöpäpotilaat ry valmistelee lausuntoa ja kaipaa sen tueksi kokemuksia keuhkosyöpää sairastavilta tai heidän läheisiltään. Erityisesti toivotaan kokemuksia yhdistelmähoidosta pemetreksedin ja platinapohjaisen solunsalpaajahoidon kanssa.

Oman tai läheisen kokemuksen kuvauksessa voi ottaa kantaa esimerkiksi:

  • lääkkeen annostelutapaan: miten helppoa lääkettä on käyttää
  • sivuvaikutuksiin ja miten ne näkyvät arjessa selviytymisessä
  • miten lääke vaikuttaa elämänlaatuun, toiminta- tai työkykyyn
  • myös muihin näkökulmiin

Selkeyden vuoksi kerro kuvauksessa liittyykö kokemus pelkästään osimertinibiin vai yhdistelmähoitoon. Kuvauksen ei tarvitse olla pitkä, muutama lause riittää hyvin. Kirjallisia kokemuksia hyödynnetään anonyymisti eli kokemuksen jakanutta ei voida tunnistaa tekstistä.

Koska käyttökokemuksia ei välttämättä ole vielä ehtinyt kertyä yhdistelmähoidosta, voit ottaa kantaa myös pelkästään nykyhoidon toimivuuteen ja sen vaikutuksiin elämänlaadussa, arjessa jne.

Kerro omista tai läheisesi kokemuksista mielellään mahdollisimman pian tai viimeistään sunnuntaina 22.9.2024 sähköpostitse erityisasiantuntija Emma Anderssonille: emma.andersson@syopapotilaat.fi.

Lämmin kiitos kokemuksistanne ja havainnoistanne!

Yhteistyöterveisin,
Emma Andersson / Suomen Syöpäpotilaat ry

Kuva: Tara Winstead / CC0 Pexels (kuva ei liity ko. lääkevalmisteeseen)