Siirry suoraan sisältöön

Ajankohtaista eduskunnasta: laki sosiaali- ja terveystietojen toissijaisesta käytöstä hyväksytty

Suomen eduskunnan istuntosali

Laki sosiaali- ja terveystietojen toissijaisesta käytöstä eli niin sanottu toisiolaki on tänään hyväksytty eduskunnassa. Laki hyväksyttiin äänin 92-80 ja sen on määrä astua voimaan 1.4.2019.

Toisiolaki mahdollistaa tieteelliseen tutkimukseen liittyvän yhteistyön sekä kehittämis- ja innovaatiotoiminnan. Potilaat toivovat lisää mahdollisuuksia päästä tutkimuspotilaiksi ja siten hyötyä myös kansainvälisestä tutkimusyhteistyöstä.

Esimerkiksi Finngen-hankkeessa tutkitaan sairauksien syitä, kehitetään uusia yksilöllisiä hoitoja ja ratkaisuja terveydenhoitoon, sairauksien ennakointiin ja ennaltaehkäisyyn. Potilaille entistä paremman hoidon mahdollistavia tutkimushankkeita syövän ja sen hoitojen kehittämiseen liittyen saadaan toivottavasti lisää.

Syövän hoidon kehittyminen on riippuvaista mahdollisuudesta hyödyntää uudenlaista tutkimusinfrastruktuuria, kuten biopankkeja. Potilaiden toive on, että saadaan parempaa tutkimusta ja sen myötä entistä parempaa hoitoa. Kehittämis- ja innovaatiotoimintaan liittyvän tutkimuksen rinnalla pitää vahvistaa myös akateemista perustutkimusta ja sen rahoittaminen on yhteiskunnan velvollisuus.

Suomalaiset potilaat ovat tutkimusmyönteisiä. Tämä varmistetaan tulevaisuudessakin sillä, että potilaiden tietoturva uudenlaisessa tutkimusinfrastruktuurissa varmistetaan ja tutkimuksen tulokset eli moderni syövänhoito edelleen parantaa hoitotuloksia.

Eduskunnan tiedote äänestystuloksesta

 

Kuva: Marja Mäkelä / Pixabay