Siirry suoraan sisältöön

Akuuttien leukemioiden hoidot kehittyvät vauhdilla

Kuva hematologisten syöpien potilastapahtumasta tehdystä uutiskirjeestä

Akuutin leukemian hoidosta on tulossa entistä yksilöllisempää, sillä jatkossa se pohjautuu yhä tarkempaan geenitietoon.

Noin 300 suomalaista aikuista sairastuu vuosittain akuuttiin leukemiaan. Valtaosa potilaista sairastuu akuuttiin myelooiseen leukemiaan (AML) ja noin 25 prosenttia akuuttiin lymfaattisen leukemiaan (ALL).

– Akuuteissa leukemioissa on itse asiassa kyse joukosta erilaisia tautityyppejä. Laskutavasta riippuen jo yksin akuutti myelooinen leukemia kattaa yli 10 alatyyppiä, ja jokaisen sairaus on yksilöllinen, kertoi sisätautien ja kliinisen hematologian erikoislääkäri Mika Kontro.

Vaikka vertaistuki ja kokemusten jakaminen on tärkeää, jokaisen sairaus on yksilöllinen, ja turhan ahdistuksen välttämiseksi on tärkeää keskustella juuri sen oman sairauden hoidosta hoitavan lääkärin kanssa.

– Viime vuosien aikana ollaan aikuisten akuutin lymfaattisen leukemian hoidossa lähestytty lasten hoidossa hyväksi havaittuja hoitotapoja. Akuutin myelooisen leukemian ennuste on puolestaan paranemassa uusien kohdennettujen hoitojen ansiosta.

Yhdysvalloissa elintarvike- ja lääkevirasto FDA on hyväksynyt parin viime vuoden aikana yhteensä viisi uutta lääkettä AML:n hoitoon. Kehittyneet tukihoidot, kuten entistä tehokkaammat bakteeri- ja sieniantibiootit, puolestaan lievittävät entistä paremmin itse taudista tai sen hoidosta aiheutuneita haittoja.

Myös kantasolusiirtojen tulokset ovat parantuneet. Kevyemmät esihoidot vähentävät kantasolusiirtoihin liittyvää kuolleisuutta ja mahdollistavat kantasolusiirron myös niille henkilöille, joille tavanomainen esihoito ei sovellu.

Luennolla herätti paljon keskustelua se, miksi kantasolusiirteen luovuttajan kotimaata ei ilmoiteta siirteen saaneelle. Kontro lainasi kollegaansa: ”Siirre on lahja, jonka perään ei tarvitse kysellä.”

Koska siirre voi tulla mistä päin maailmaa tahansa, kiitoskirje tulisi kirjoittaa aina englanniksi. Se, ettei luovuttajan kotimaata paljasteta, suojaa luovuttajan yksityisyyttä.

 

Jos etsit vertaistukea, tutustu Akuutit leukemiat -verkostoomme Facebookissa.

 

Juttu on kirjoitettu Mika Kontron luennon pohjalta, jonka hän piti 29.9.2018 järjestetyssä potilastapahtumassa. Juttu on julkaistu tapahtumaa summanneessa uutiskirjeessä.

Teksti: Liisa Joensuu