Siirry suoraan sisältöön

Dexametason-lääkevalmiste poistuu markkinoilta

Valkoisia pillereitä sinisellä taustalla

Syöpäpotilaille tärkeä Dexametason-lääke poistuu markkinoilta. Valmisteen myyntilupa on voimassa 30.6.2020 saakka. Varastoa riittänee enää muutamia viikkoja.

Dexametason ei ole vaihtokelpoinen apteekissa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että deksametasoni-hoidon jatkaminen edellyttää uutta lääkemääräystä eli apteekki ei voi tehdä vaihtoa ilman, että potilaalla on resepti korvaavalle valmisteelle. Toisen valmistajan deksametasoni-valmisteella ei ole korvattavuutta Suomessa, joten sen hinta on potilaille moninkertainen.

Potilaita, joilla on Dexametason-lääkitys käynnissä kannustetaan ottamaan yhteyttä hoitavaan tahoon eri vaihtoehtojen kartoittamiseksi.

Deksametasonia käytetään syöpäpotilailla muun muassa vähentämään pahoinvointia tai allergisia reaktioita muun hoidon yhteydessä, ja esimerkiksi poistamaan turvotusta aivoista. Aivokasvainpotilailla tai hematologisia syöpiä sairastavilla annokset ovat suuria, jopa 100 tablettia viikossa. Deksametasonin käyttö syöpähoidoissa on perusteltua ja vakiintunutta.

Valitettavasti Suomen Syöpäpotilaat ry:n henkilöstöllä ei ole asiasta enempää tietoa tai mahdollisuutta auttaa lääkkeen vaihtoon liittyvissä kysymyksissä. Jokaisen Dexametasonia saavan potilaan kannattaa olla suoraan yhteydessä hoitavaan sairaalaan tai lääkäriin sopivan vaihtoehdon löytämiseksi. Vain hoitava lääkäri voi arvioida lääkevalmisteen vaihtokelpoisuuden potilaan sairauksien, oireiden ja muiden lääkityksien perusteella.

Tuotepoistosta kertova asiakastiedote on luettavissa Fimean sivuilla.

 

Päivitys: Toisen valmistajan deksametasonivalmiste on tullut korvattavaksi 1.6.2020 alkaen.

 

Kuva: Hal GatewoodUnsplash