Siirry suoraan sisältöön

Duodecim-lehti: Syöpäpotilaan työhön paluun tuki

neljä työntekijää istuu pöydän ääressä

Keskiviikkona 30.11. ilmestyneessä Duodecim-lehden numerossa on vertaisarvioitu Näin hoidan -artikkeli “Syöpäpotilaan työhön paluun tuki”. 

Artikkelin ovat kirjoittaneet työterveyslääkäri Johanna Häggblom (Työplus Oy), syöpätautien erikoislääkäri, kliininen opettaja ja tutkijatohtori Sanna Iivanainen (Oulun yliopisto ja Oulun yliopistollinen sairaala), työterveyden professori Leena Ala-Mursula (Oulun yliopisto) ja erityisasiantuntija Emma Andersson (Suomen Syöpäpotilaat ry). 

Kolmasosa Suomessa syöpädiagnoosin vuosittain saaneista on työikäisiä. Moni haluaa ja pystyykin palata sairastumisen jälkeen takaisin työelämään – töihin, opiskeluun, uudelle alalle jne. Suurin osa palaa takaisin työelämään vuoden sisällä diagnoosista, viidesosa ei enää palaa töihin. 

Oikea-aikaisen työelämään paluun mahdollistamisessa terveydenhuollon ammattilaisten saumattomalla yhteistyöllä on suuri merkitys.

Duodecim-lehti on tärkeä kanava myös perusterveydenhuollon ammattilaisten tavoittamisessa ja tiedon jakamisessa”, toteaa Suomen Syöpäpotilaat ry:n toiminnanjohtaja Minna Anttonen.

Sairastuneet toivovat, että työkyvyn tai kuntoutustarpeen arviointia tarkasteltaisiin moniammatillisesti työterveyshuollon ja erikoissairaanhoidon tai perusterveyshuollon yhteistyössä. Sujuvalla tiedonkululla ja oikea-aikaisilla interventioilla saavutetaan säästöjä työkyvyttömyyseläkkeissä, kun sairastuneen on mahdollista jaksaa ja jatkaa työelämässä. Moni kaipaa tietoa järjestöjen tarjoamista palveluista ja vertaistuesta. Terveydenhuollon ammattilaisten rooli sairastuneiden yksilöllisen elämäntilanteen huomioimisessa ja tiedon jakamisessa heille on tärkeä (9,10). (Duodecim 2022;138(23):2067-72)

Työikäisten syöpään sairastuneiden työelämään paluun helpottamiseksi on myös julkaistu esite terveydenhuollon ammattilaisille. Lue lisää esitteestä ja lataa tai tilaa se Suomen Syöpäpotilaat ry:n oppaista. Esite on päivitetty lokakuussa 2022.  

Lue artikkeli Duodecim-lehden verkkoversiona.

Teksti: Emma Andersson

Kuva: Anna Shvets / CC0 Pexels