Siirry suoraan sisältöön

Enkorafenibi yhdistelmähoitona kolorektaalisyöpään erityiskorvattavana 1.4.2022 alkaen

kauluspaitainen nainen pitää sormiensa välissä valkoista tablettia ja toisessa kädessä vesilasia

Braftovi (enkorafenibi) on yhdistelmähoitona setuksimabin kanssa erityiskorvattava 1.4.2022 alkaen etäpesäkkeisessä BRAF V600E -mutaatiopositiivisessa kolorektaalisyövässä. Tässä käyttöaiheessa Braftovi-lääkkeestä on aiemmin saanut kolorektaalisyövässä peruskorvauksen (40 %) korvausoikeudella 3049. Lue tarkemmin Kelan ja Suomen Suolistosyöpäyhdistys Colores ry:n sivuilta.

Melanooman hoidossa erityiskorvattavuus binimetinibin ja enkorafenibin yhdistelmähoidossa on jo ollut aikaisemmin käytössä aikuisille korvausoikeudella 1513. Kyseisessä käyttöaiheessa erityiskorvattavuus myönnetään BRAF V600 -mutaatiopositiiviseen melanoomaan, joka on metastasoitunut tai kasvain ei ole kirurgisesti poistettavissa.

Suomen Syöpäpotilaat ry (SSP) lähetti helmikuussa 2022 Hintalautakuntaan erityiskorvattavuutta kolorektaalisyövässä puoltavan tukilausunnon. Otimme lausunnossa kantaa yhdistelmähoidon laajennukseen aikuisille kolorektaalisyöpäpotilaille. Korvattavuutta pidetään tärkeänä myös eri syöpätyyppien potilaiden yhdenvertaisuuden näkökulmasta. Potilaat kokevat, että valmisteen hyödyt ovat merkittävämpiä kuin haitat. Lisäksi tablettimuotoinen lääke mahdollistaa hoidon toteutumisen kotona. Tätä potilaat arvostavat, koska kotihoidon mahdollistuminen koetaan erittäin paljon elämänlaatua lisäävänä. 

Lausuntoa varten keräsimme tietoa melanoomapotilasverkostosta sekä kliinikolta. SSP:n melanoomapotilasverkosto on perustettu lokakuussa 2010 ja tällä hetkellä verkostossa on 1001 henkilöä. Heidän hoitonsa kehittäminen on tärkeää ja vertaistuki koetaan merkityksellisenä. 

Suomen Syöpäpotilaat ry pitää hienona uutista, että myös suolistosyöpäpotilaat saavat laajennetun Kela-korvattavuuden.

Kuva: JESHOOTS.com / CC0 Pexels. Kuva ei liity tekstissä mainittuun lääkevalmisteeseen.