Siirry suoraan sisältöön

Esittelyssä Suomen Syöpäpotilaat ry:n uusi puheenjohtaja Leena Eloranta

Suomen Syöpäpotilaat ry:n puheenjohtaja Leena Eloranta

Suomen Syöpäpotilaat ry:n puheenjohtaja Leena Eloranta

Suomen Syöpäpotilaat ry:n jäsenistö valitsi syyskokouksessaan 13.11.2021 yhdistykselle uuden puheenjohtajan. Kuka uusi puheenjohtajamme on ja mikä häntä motivoi?

***************************************************************

Olen Leena Eloranta. Itselleni syöpä tuli tutuksi, kun sain melanoomadiagnoosin kolme vuotta sitten, kaksi päivää ennen eläkkeelle jäämistäni. Eläkkeelle jäin Lahden ammattikorkeakoulun johtamisen yliopettajan tehtävästä. Koulutukseltani olen tekniikan tohtori ja työkokemukseni on kertynyt pääosin koulutusorganisaatioissa työskentelemisestä erilaisissa opetus-, kehitys- ja johtamistehtävissä.

Asun Lappeenrannassa ja olen mukana Saimaan syöpäyhdistyksen toiminnassa vertaistukihenkilönä, ja käyn siellä parhaillaan toista vuotta kaksivuotista toiminnanohjaajakoulutusta.

Suomen Syöpäpotilaat ry:hyn (SSP) tutustuin Facebookin melanoomaverkoston kautta. Olen saanut myös mahdollisuuden edustaa suomalaisia syöpäpotilaita Euroopan melanoomapotilaiden konferensseissa (MPNE) sekä We Can Academyn järjestämässä syöpäpotilasedustajien (Cancer Advocates) koulutuksessa. Suomen EUPATI-koulutukseen olen osallistunut myös syksystä 2019 asti.

SSP:n hallituksessa olen toiminut tämän vuoden alusta. Arvostan SSP:n työtä suuresti. Kannatan ja haluan edistää kaikessa toiminnassa ennen kaikkea avointa, osallistavaa, toista arvostavaa ja tulevaisuuteen katsovaa, aktiivista toimintaa.

Lähdin SSP:n puheenjohtajaksi, koska syöpäpotilaan ja hänen läheistensä tukemisesta on tullut itselleni tärkeä asia. Toivon, että pitkästä ja monipuolisesta johtamis- ja kehittämiskokemuksestani olisi hyötyä puheenjohtajan tehtävässä. Aikaahan siihen nyt eläkkeellä on.

SSP:ssä näen jatkossa tärkeäksi muun muassa nykyisen hyvän toiminnan ylläpitämisen ja edelleen kehittämisen sekä SSP:n tulevaisuuden varmistamisen ja roolin kirkastamisen syöpäjärjestökentässä.

Suomen Syöpäpotilaat on tehnyt tärkeää ja pitkäjänteistä työtä kaikkien syöpäpotilaiden hyväksi potilaan hoitopolun eri vaiheissa jo 50 vuotta. Yhdistyksen tehtävänä on vaikuttaa terveydenhuoltojärjestelmään syöpäpotilaan näkökulmasta ja välittää potilaan kokemukset päätöksentekijöille.

Tehtävänämme on myös jakaa ajanmukaista tietoa syövästä, sen hoidosta ja syöpätutkimuksesta ja tarjota potilaalle tukea esimerkiksi vertaistuen muodossa.

Kauan rakennettu sote-uudistus on nyt konkretisoitumassa uusien hyvinvointialueiden rakentamisen muodossa. Syöpäpotilaan näkökulmasta odotamme uudistukselta mm. yhdenvertaista hoitoa kaikille, hoitopolkujen paranemista sekä kuntoutuksen, myös psykososiaalisen, tulemista selkeämmin osaksi hoitopolkuja.

Uusilla hyvinvointialueilla tarvitaan osaamista ja tekijöitä. Toivon, että syöpäjärjestöjen vankka kokemus, osaaminen ja verkostot nähtäisiin arvokkaana asiantuntemuksena ja sitä hyödynnettäisiin.

Kiitän mahdollisuudesta ja luottamuksesta saada aloittaa Suomen Syöpäpotilaat ry:n hallituksen puheenjohtajana. Lähden puheenjohtajaksi tilanteessa, missä pandemian aikaansaamat etäkokoukset ja monenlaiset rajoitukset ovat edelleen arkipäivää ja koronan hoito ja sen aiheuttama hoitovelka rasittavat terveydenhuoltoa.

Nähtäväksi jää moniko syöpätapaus on jäänyt diagnostisoimatta tai hoito viivästynyt koronan vuoksi. Toivottavasti pääsemme kuitenkin pian normaaliin elämään niin jokaisen arjessa kuin terveydenhuollossakin.

Olkaa rohkeasti yhteydessä, kuulen ajatuksianne mielelläni!

puheenjohtaja@syopapotilaat.fi