Siirry suoraan sisältöön

Fimean ohjeita lääkehoitoon koronaepidemian aikana

Teksti covid-19 pronssinvärisillä lääkkeillä kirjoitettuna

Fimea toteaa tiedotteessaan potilasneuvottelukuntansa jäsenille, että koronavirustauti (COVID-19) -pandemia on aiheuttanut valtavan tiedon tarpeen. Kokosimme alle tiivistelmän tiedotteen keskisimmistä viesteistä.

Yleisiä toimintaohjeita pitkäaikaissairaille kuten myös syöpäpotilaille on jo saatu eri toimijoilta, eikä Fimean ohjeistus näistä poikkea. Erityisesti Fimeasta muistutetaan, ettei pidä lopettaa tai muuttaa pitkäaikaissairauteen liittyvää lääkehoitoa keskustelematta lääkärin kanssa.

Lääkkeiden kotiin ostamisen osalta Fimea ohjeistaa toimimaan vastuullisesti, jotta varmistetaan lääkkeiden riittävyys Suomessa kaikille potilaille. Lääkkeitä ei siis pidä hamstrata.

Suomessa olemme tottuneet siihen, että lääkepaketti sisältää sitä, mitä siinä sanotaankin olevan. Nyt koronaepidemia ja verkkokaupan lisääntyminen ovat saaneet rikolliset liikkeelle lääkekaupassa. Internetissä tarjotaan valmisteita, joiden väitetään estävän tartuntaa tai tepsivän koronavirukseen. Nämä lääkkeet voivat olla väärennettyjä, eikä niiden turvallisuutta tai laatua ole varmistettu.

Käytä vain laillisia verkkoapteekkeja. Laillisen verkkoapteekin tunnistat vihreästä verkkoapteekkitunnuksesta, jota klikkaamalla ohjaudut Fimean verkkosivuille laillisten verkkoapteekkien listaan. Jos verkkoapteekkia ei löydy listasta, se on laiton.

Fimea seuraa lääketutkimuksia, joita on menossa useita ympäri maailmaa koronavirusinfektion hoitamiseksi ja ehkäisemiseksi.

Lisätietoja:

Fimean Koronavirus (COVID-19) -sivu

Fimean Usein kysytyt kysymykset koronaviruksesta

Mikäli vastaus lääkkeisiin ja koronavirukseen liittyvään kysymykseen ei löydy Fimean Usein kysytyt kysymykset -verkkosivulta, kysymyksen voi lähettää kansalaiskyselyt(at)fimea.fi -sähköpostiin.

 

Kuva: Miguel Á. PadriñánPixabay