Siirry suoraan sisältöön

Jokaisella syöpään sairastuneella pitää olla mahdollisuus parhaaseen hoitoon

Maailman syöpäpäivä sydän

Maailman syöpäpäivää vietetään vuosittain 4. helmikuuta. Uusia syöpätapauksia todetaan joka vuosi maailmanlaajuisesti noin 14 miljoonaa. Vaikka luvun odotetaan nousevan tulevien vuosikymmenten aikana, ei ole syytä synkkyyteen.

Arvostetussa lääketieteellisessä julkaisussa Lancetissa vastikään esitetyn tutkimuksen mukaan yhä useampi selviytyy syövästä, jopa kohtalokkaimpina pidetyistä maksa- ja keuhkosyövistä. Tutkimuksessa tarkasteltiin hoitotuloksia 18:n yleisimmän syövän osalta.

Syövästä selviytymisessä on kuitenkin suuria eroja maiden välillä, kun tarkastellaan viiden vuoden elossaololukuja. Suomi selvisi tutkimuksessa kahdeksan kärkimaan joukkoon, kuten myös naapurimme Ruotsi ja Norja.

Syövän hoito on Suomessa erittäin hyvällä tolalla, mutta parannettavaakin löytyy. Jokaisella syöpään sairastuneella pitäisi olla mahdollisuus parhaaseen hoitoon riippumatta siitä, missä päin Suomea asuu tai kuinka varakas on. Esimerkiksi uusien syöpähoitojen osalta potilaat eivät ole aina tasa-arvoisessa asemassa.

Maailman syöpäpäivänä voimme iloita erinomaisesta syövän hoidosta Suomessa. Samalla on kuitenkin syytä muistaa, että uusien hoitojen saamiseen syöpäpotilaille tulee kiinnittää erityistä huomiota, jotta hyvät hoitotulokset voidaan turvata myös tulevaisuudessa.

 

World Cancer Day 2018 GIF Improve access to treatment

 

 

Kuva ja GIF: World Cancer Day