Siirry suoraan sisältöön

Kansanedustajat: Nuorena syövän sairastaneilla oikeus terveeseen elämään – yhtenäinen kansallinen myöhäisvaikutusten jälkiseuranta

Vaikuttajaseminaarin kansanedustajapaneeli

Kuva: Mari Pöyhtäri

Kansanedustaja Anders Adlercreutz (r) on jättänyt eduskunnassa kirjallisen kysymyksen nuorena aikuisena syövän sairastaneiden myöhäisvaikutusten jälkiseurannasta. Suomessa ei toistaiseksi ole riittävän kattavaa ja yhtenäistä valtakunnallista myöhäisvaikutusten jälkiseurantaa. Valtakunnallisella myöhäisseurantaohjelmalla olisi mahdollista vähentää sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksien ilmaantumista.

Suomessa sairastuu syöpään vuosittain lähes 700 iältään 18–35-vuotiasta. Nuorten aikuisten yleisimpien syöpien ennuste on hyvä. Nuorena aikuisena syövän sairastaneilla, sytostaattihoitoja saaneilla on uusimman tutkimustiedon perusteella kuitenkin suurentunut riski sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksiin ja ennenaikaiseen kuolleisuuteen.

Kansanedustaja Anders Adlercreutzin (r) johdolla jätetyssä kirjallisessa kysymyksessä tuodaan esille myöhäisvaikutusten jälkiseurannan merkitys nuorena aikuisena syövän sairastaneiden terveydelle ja toimintakyvylle.

– Osa syövän sairastaneista nuorista aikuisista ei tiedä mitä syöpähoitoja he ovat saaneet ja mitä mahdollisia myöhäishaittoja saattaa olla odotettavissa. Myöhäisseurantaohjelmassa olisi tärkeä huomioida yksilöllisesti aiemmin annetut hoidot ja laajentaa jälkiseuranta kattamaan kaikki alle 35-vuotiaana syövän sairastaneet, asuinpaikasta riippumatta.

Suomen Syöpäpotilaat ry ja Sylva ry järjestivät eduskunnassa keväällä 2017 vaikuttajaseminaarin nuorten syöpäpotilaiden kohtaamien epäkohtien korjaamiseksi. Tilaisuudessa kansanedustajat, syövänhoidon asiantuntijat, tutkijat, potilaat ja potilasjärjestöjen edustajat keskustelivat muun muassa nuorena aikuisena syövän sairastaneiden jälkiseurannasta. Keskustelun pohjalta kansanedustajat lupasivat edistää myöhäisseurantaohjelman järjestämistä.

Suomen Syöpäpotilaat ry ylläpitää potilasverkostoa syöpään sairastuneille nuorille aikuisille, jonka löydät Facebookista. Lisäksi opasvalikoimastamme löytyy Nuoren syöpäpotilaan selviytymisopas.

Tutustu myös Sylva ry:n nuorten toimintaan sekä Fuck Cancer -kampanjaan.