Siirry suoraan sisältöön

Minulla on asiaa -kampanja antaa puheenvuoron keuhkosyöpäpotilaille

Marraskuu on kansainvälinen keuhkosyöpäkuukausi. Suomen Syöpäpotilaat avasi 1.11.2018 kampanjan ”Minulla on asiaa”. Kampanjan tarkoitus on antaa puheenvuoro keuhkosyöpäpotilaille ja nostaa keuhkosyöpä ja sen hoidon haasteet julkiseen keskusteluun. 

Kampanjan avajaistilaisuudessa potilaan näkökulmaa toivat esille SSP:n potilasverkoston aktiiviset jäsenet Maria Schildt ja Paula Lumme (kuvassa). Molemmat korostivat puheenvuoroissaan sitä, että potilaan oireet tulee ottaa vakavasti ja jatkotutkimuksiin täytyy päästä ajoissa. Keuhkosyöpä voi tulla kenelle tahansa, ja kaikki kasvaimeksi sopivat keuhkomuutokset tulee tutkia viiveettä. Kynnys keuhkokuvaan lähettämiselle tulisi olla matala. Paulan sanoin elämme toiveikasta aikaa, mutta edelleen moni keuhkosyöpäpotilaspotilas jää ilman hänelle sopivinta hoitoa. Keuhkosyövän hoitoon ja tutkimukseen pitää panostaa.

Keuhkosyövän hoidon asiantuntijana paikalla oli professori, Vaasan keskussairaalan ylilääkäri Antti Jekunen, joka korosti viiveettömän diagnosoinnin ja hoitojen saatavuuden merkitystä. Professori Jekunen toi esille sen, että tällä hetkellä tablettimuotoisten lääkkeiden korvattavuuksien saamisessa on huomattavia viiveitä, ja Suomi on lääkkeiden saatavuudessa selkeästi esimerkiksi Ruotsia jäljessä. Yksi mahdollinen ratkaisu lääkkeiden saatavuuden helpottamiseksi olisi se, että sairaala-apteekeilla olisi lupa jakaa tablettimuotoisia syöpälääkkeitä sairaalan budjeteista. Jekunen korosti sitä, että päätökset korvattavuudesta ja hoitolinjauksista tulee tehdä lääketieteellisin perustein: Kansallisella Syöpäkeskuksella tulee toivottavasti olemaan hoitojen linjauksessa aktiivinen rooli. Jekunen toi esille myös kansalaisten ja potilasjärjestöjen merkittävän roolin terveydenhuoltoon liittyvässä päätöksenteossa – kansalaisten ja järjestöjen mielipiteillä ja aktiivisuudella on vaikutusta.

Kansanedustaja, lääketieteen tohtori Mia Laiho piti puheenvuoron päättäjän näkökulmasta. Laiho totesi, että lääkkeiden korvausjärjestelmää tulisi yksinkertaistaa ja keuhkosyövän diagnostiikan viiveisiin puuttua. Laiho kiitteli Vaasan keskussairaalan konkreettisia toimia keuhkosyövän hoitoketjun kehittämisessä ja panostuksesta onkologian erikoislääkärien koulutukseen.

Keuhkosyöpä on esillä Suomen Syöpäpotilaat ry:n kanavissa koko marraskuun ajan, ja potilastarinoita sekä tietoa keuhkosyövästä voi lukea kampanjasivuilta http://keuhkosyopakuukausi.fi/.

Kampanjan toteuttamista tukevat lääkeyhtiöt Astra Zeneca ja MSD.

Keuhkosyöpäkampanjan avajaistilaisuudessa 1.11.2018 SSP:n toiminnanjohtaja Minna Anttonen, kansanedustaja Mia Laiho ja professori Antti Jekunen.