Siirry suoraan sisältöön

Koronavirus ja eri syöpäsairaudet

Kuvitus koronaviruksesta

Koronaviruspandemian alkumetreiltä lähtien olemme saaneet potilailta pyyntöjä julkaista tietoa viruksen vaikutuksista syöpäsairauksittain. Tutkittua, luotettavaa tietoa koronaviruksen vaikutuksista syöpää sairastaviin on tässä vaiheessa kertynyt vähän.

Syöpälääkäreiden työkuorma ei valitettavasti tällä hetkellä mahdollista syöpäsairauskohtaisen tiedon tuottamista. Siksi käännyimmekin kansainvälisten verkostojemme puoleen ja olemme alkaneet käännättää kansainvälisten potilasjärjestöjen syöpäkohtaisia koronatiedotteita.

Koska monet potilaat lukevat näitä ulkomaisten järjestöjen tiedotteita englanniksi suoraan niiden omilta sivuilta, olemme päättäneet käännättää niitä myös suomeksi lääketieteellisiin teksteihin erikoistuneella kääntäjällä. Toivomme tästä olevan apua, kun moni etsii mahdollisimman täsmällistä tietoa koronaviruksen vaikutuksista suhteessa omaan sairauteensa.

Ennen kuin tiedotteita alkaa lukea, kannattaa huomioida, että tekstit ovat kulttuurisidonnaisia, eivätkä hoitokäytännöt ole kaikkialla samanlaisia. Näitä tiedotteita ei siis tule tulkita Suomen Syöpäpotilaat ry:n ohjeiksi tai suosituksiksi, koska sitä ne eivät ole. Nämä ovat tiedoksi potilaille, jotka haluavat tietää, miten juuri heidän syöpäsairauttaan saatetaan hoitaa koronaepidemian aikana muualla maailmassa. Kaikissa hoitoihin liittyvissä asioissa on aina oltava yhteydessä omaan hoitavaan yksikköön.

Tämä artikkeli päivittyy sitä mukaa, kun saamme lisää käännöksiä. Alla olevista linkeistä löydät syöpäsairauskohtaiset tiedotteet.

KLL

Myelooma (Myeloma Patients Europe on julkaissut koronatietoa suomeksi, ei SSP:n käännös)

Waldenströmin tauti

 

Kuva: Fusion Medical AnimationUnsplash