Siirry suoraan sisältöön

Maailman haimasyöpäpäivä: tunnista oireet ajoissa!

Maailman haimasyöpäpäivä 2017

Haimasyöpä on yksi tappavimmista syövistä. Joka päivä todetaan maailmanlaajuisesti noin 1000 uutta haimasyöpätapausta, joista 985 johtaa kuolemaan. Arvioiden mukaan vuoteen 2020 mennessä uusia diagnooseja tulee 418 000.

Suomessa haimasyöpädiagnoosin saa vuosittain yli 1000 ihmistä. Tapausten määrä on kasvussa, mutta syytä siihen ei tiedetä.

Yksi syy siihen, miksi haimasyövällä on niin kehno ennuste, on sen myöhäinen toteaminen. Usein haimasyöpä on jo ehtinyt levitä, kun se todetaan. Ainoa parantava hoitomuoto on leikkaus, joka ei ole yleensä mahdollinen, jos syöpä on päässyt leviämään. Oireiden tunnistaminen onkin juuri tämän vuoksi erittäin tärkeää.

Haimasyövän oireita ovat muun muassa ylävatsakivut ja pahoinvointi, selittämätön laihtuminen, ihon tai silmien keltaisuus, kivut selän keskiosassa sekä muutokset suolen toiminnassa.

Tänä päivänäkään ei ole selvää, mikä aiheuttaa suurimman osan haimasyövistä. Riskitekijöitä on kuitenkin tunnistettu, joiden joukossa esimerkiksi tupakointi, ylipaino, haimatulehdus ja ikä.

 

Sairastatko haimasyöpää ja haluaisit keskustella toisten samassa tilanteessa olevien kanssa?

Tutustu haimasyöpä-potilasverkostoomme.