Siirry suoraan sisältöön

Maailman syöpäpäivänä: DECIDER-hankkeessa kehitetään munasarjasyövän diagnostiikkaa ja hoitoa

Nainen katsoo mikroskooppiin laboratoriossa

Maailman syöpäpäivänä iloitsemme kaikista hienoista syöpätutkimushankkeista, joita on käynnissä uusien innovaatioiden ja hoitojen kehittämiseksi. Suomen Syöpäpotilaat on tällä hetkellä mukana kolmessa eri tutkimushankkeessa tuomassa potilasnäkökulmaa: iCAN, Cancer IO ja uusimpana DECIDER.

DECIDER-tutkimus- ja innovaatiohankkeen tavoitteena on kehittää munasarjasyövän diagnostiikkaa ja hoitoa tekoälyn avulla. Hanke saa tukea EU:lta ja se onkin kaikkien aikojen suurin Helsingin yliopistolle myönnetty EU-tutkimusrahoitus.

Suomessa munasarjasyöpään sairastuu vuodessa reilut 400 naista. Tavallisin hoito leikkauksen lisäksi on platinapohjaiset solunsalpaajat. Platinahoitojen teho kuitenkin heikkenee hoitosyklien aikana, ja tällä hetkellä sellaisille munasarjasyöpäpotilaille, joille kehittyy resistenssi solunsalpaajahoitoihin, on olemassa vain vähän tehokkaita hoitomuotoja.

DECIDER-hankkeessa kehitetään diagnostisia työkaluja, joiden avulla voidaan tunnistaa paremmin ja varhaisemmassa vaiheessa potilaat, joille nykyhoidot eivät toimi. Tavoitteena on löytää toimivia lääkeyhdisteitä syöpäkasvaimesta mitatun tiedon perusteella.

Lue lisää DECIDER-hankkeen tiedotteesta.

 

Kuva: CC0 / Pexels