Siirry suoraan sisältöön

Melanooman tablettimuotoiselle liitännäishoidolle Kela-korvattavuus

Lääkkeitä, pillereitä

Melanooman hoidossa käytettyjen trametinibin ja dabrafenibin yhdistelmähoidon korvattavuus laajenee 1.2.2020 alkaen kirurgisesti kokonaan poistetun asteen III (alueellisesti levinnyt), BRAF V600 -mutaatiopositiivisen melanooman liitännäishoitoon.

Tähän saakka nämä tablettimuotoiset valmisteet ovat olleet korvattavia ainoastaan etäpesäkkeisen ja leikkaushoitoon soveltumattoman melanooman hoidossa. Voit lukea Kelan tiedotteet tarkemmin trametinibista ja dabrafenibistä.

Liitännäishoidolla pyritään estämään alueellisesti levinneen melanooman uusiutuminen. Liitännäishoidon hyödyistä on tutkimusnäyttöä sekä tablettimuotoisten (1) että suonensisäisesti sairaalassa annosteltavien immunologisten syöpälääkkeiden nivolumabin ja pembrolitsumabin osalta (2 ja 3). Nivolumabilla ja pembrolitsumabilla on Euroopan komission myöntämä myyntilupa imusolmukkeisiin levinneen asteen III melanooman liitännäishoidossa monoterapiana täydellisen poistoleikkauksen jälkeen kasvaimen mutaatiosta riippumatta.

Suomen Syöpäpotilaat ry kirjoitti heinäkuussa 2019 lausunnon Lääkkeiden hintalautakunnalle Hilalle, jossa perustelimme trametinibin ja dabrafenibin korvattavuuden laajentamista melanooman liitännäishoitoon. Liitännäishoidossa on erityisen tärkeä ottaa huomioon sairauden uusiutumisriskin lisäksi potilaan elämäntilanne ja hoitojen mahdolliset sivuvaikutukset hyötyjen ja haittojen arvioimiseksi.