Siirry suoraan sisältöön

Pilottitutkimus selvittää keuhkosyövän LDCT-seulonnan edellytyksiä Suomessa

lääkäri pitää käsissään ihmisen kehosta ja keuhkoista otettua röntgenkuvaa

FICAN Northin johtajan Jussi Koivusen (dosentti, erikoislääkäri) koordinoima pilottitutkimus tupakoivien keuhkosyövän matala-annostietokonekuvausseulonnan soveltuvuudesta suomalaisen terveydenhuollon palveluvalikoimaan käynnistyy syksyllä 2022 Oulun yliopistollisessa keskussairaalassa (OYS) ja Vaasan keskussairaalassa (VSHP). Tutkimuksessa selvitetään myös tutkijoiden kehittämän tupakasta vieroittautumista tukevan mobiiliapplikaation tehoa, kertoo toinen päätutkija Sanna Iivanainen (lääketieteen tohtori, erikoislääkäri, OYS).

Keuhkosyöpä aiheuttaa suurimman syöpäkuolleisuuden Suomessa ja maailmalla. Keuhkosyövän suurin aiheuttaja on tupakointi, johon liittyy noin 85 % keuhkosyöpätapauksista Euroopassa. Keuhkosyövän ennuste on huono, mikä johtuu pääosin sairauden toteamisesta sen ollessa jo edenneessä vaiheessa. Matala-annoksisella tietokonekuvauksella (LDCT) toteutettu keuhkosyöpäseulonta on parantanut potilaiden ennustetta kansainvälisissä kliinisissä tutkimuksissa. LDCT:n on todettu lisäävän tupakoinnin lopettamista riskiryhmissä, mikä tehostaa edelleen ennusteen parantumista lisäten myös muita terveysvaikutuksia.

Euroopan komission tuore kannanotto syöpäseulontojen kehittämiseksi EU-jäsenvaltioissa suosittaa keuhkosyövän seulontaohjelman käynnistämistä. Suosituksen mukaisesti keuhkosyöpäseulonnat tulisi kohdistaa 50–75-vuotiaille nykyisille tai entisille tupakoitsijoille, jotka ovat polttaneet 20 savuketta päivittäin 30 vuoden ajan.

Yhteystiedot:

Jussi Koivunen, jussi.koivunen@ppshp.fi
Sanna Iivanainen, sanna.iivanainen@ppshp.fi

Lähteet:

Kuva: Anna Shvets / CC0 Pexels