Siirry suoraan sisältöön

Potilasoppaiden uudistaminen etenee

Uusia potilasoppaita viuhkana kädessä

Suomen Syöpäpotilaat ry:n julkaisemien potilasoppaiden uudistaminen etenee. Ensimmäisenä uudistui myelodysplastiset oireyhtymät -opas. Uuteen kuosiin on tähän mennessä päässyt myös multippeli myelooma -opas ja vasta valmistunut myeloproliferatiiviset sairaudet -opas. Työn alla on useiden oppaiden päivitystä, ja oppaita tehdään aivan uusistakin aiheista.

Oppaiden uuden ulkoasun on suunnitellut graafikko Johannes Rantapuska, joka myös taittaa oppaat. Kuvitukset on tehty taiteilija Erkki Toukolehto.

Paperiversioiden lisäksi oppaat voi tuttuun tapaan lukea ja ladata myös netistä (pdf-formaatissa). Uutena julkaisumuotona kokeillaan äänikirjoja. Kaikista oppaista ei ole tässä vaiheessa tulossa äänikirjoja, koska formaattia vasta kokeillaan.

Ensimmäinen opassarjassamme ilmestynyt äänikirja on myelodysplastiset oireyhtymät -potilasopas, joka julkaistiin sisältö- ja ulkoasu-uudistuksen mukaisesti paperi- ja nettimuodossa keväällä. Oppaan voi nyt kuunnella myös äänikirjana. Äänikirjan lukee näyttelijä Johanna Kokko.

Uusi opas palliatiiviseen hoitoo siirtyvälle ja hänen läheisilleen

Kesäkuun alussa ilmestyi kauan toivottu opas palliatiiviseen hoitoon siirtyvälle potilaalle ja hänen läheisilleen. Elämä, jätä ovi auki… -opas käsittelee aihetta inhimillisellä ja toivoa antavalla tavalla: miten auttaa ja tukea palliatiiviseen hoitoon siirtyvää syöpäpotilasta ja hänen läheisiään, miten kertoa asiasta eri-ikäisille lapsille ja miten toivo kannattelee vaikeassakin tilanteessa.

Oppaan kirjoittaja on Turun yliopistollisessa keskussairaalassa työskennellyt psykoterapeutti Florence Schmitt, jolla on pitkä kokemus vakavasti sairaiden syöpäpotilaiden ja heidän alaikäisten lastensa auttamisesta. Syöpäsäätiö valitsi Florence Schmittin Vuoden 2019 syöpäsairaanhoitajaksi.

Opas löytyy nettisivuiltamme ja sen voi kuunnella MDS-oppaan tapaan myös äänikirjana. Elämä jätä ovi auki -oppaan äänikirjan lukee ääninäyttelijä Markus Bäckman.

Voit tutustua sekä uusiin että vanhoihin oppaisiimme nettisivujemme kautta.