Siirry suoraan sisältöön

Raportti: keuhkosyöpä lisää menoja ja pienentää tuloja

LuCE:n 8. raportti keuhkosyövästä kuva kannesta

Lung Cancer Europe (LuCE) on julkaissut kahdeksannen LuCE-raportin: Keuhkosyövän taloudellinen vaikutus: Eurooppalainen näkökulma.

Suuri taloudellisten haasteiden riski diagnoosin jälkeen: Suurin osa keuhkosyöpäpotilaista ja heidän läheisistään
kertoo kustannusten lisääntyneen ja tulojen pienentyneen

Lung Cancer Europe (LuCE) julkaisi 29.11.2023 Brysselissä kahdeksannen LuCE-raportin, Keuhkosyövän taloudellinen vaikutus: Eurooppalainen näkökulma. Euroopan parlamentissa järjestetyn julkistamistilaisuuden isäntänä toimi István Ujhelyi, europarlamentaarikko ja MEP Lung Health -ryhmän puheenjohtaja.

LuCE-raportti on vuosittain julkaistava raportti, jonka tarkoituksena on lisätä tietoisuutta keuhkosyöpää sairastavien ja heidän läheistensä kohtaamista haasteista.

Kahdeksas LuCE-raportti tarkastelee keuhkosyövän aiheuttamaa taloudellista taakkaa sen pohjalta, mitä keuhkosyöpään sairastuneet ja heidän läheisensä ovat kertoneet. Tiedot kerättiin verkkokyselyn avulla (26.5.–5.7.2023). Kyselyyn vastasi 1 161 henkilöä (834 keuhkosyöpäpotilasta ja 327 läheistä) WHO:n Euroopan alueella.

Tutkimuksen tulosten perusteella taloudelliset vaikeudet vaikuttavat olevan yleisiä keuhkosyöpäpotilailla ja heidän läheisillään, ja vain pieni osa vastaajista kertoi, että heille on kotimaassaan tarjolla tukea.

LuCE-järjestön puheenjohtaja Anne-Marie Baird kommentoi asiaa:

“Tämä kahdeksas LuCE-raportti on vakavaa luettavaa. Se osoittaa selvästi, että taloudelliset vaikeudet vaikuttavat kaikkiin elämänalueisiin, myös hoitoon sitoutumiseen. Taloudellisten vaikeuksien esiintymistä on seulottava jo diagnoosivaiheessa, ja on luotava ohjelmia tukemaan niitä henkilöitä, joilla on taloudellisten vaikeuksien riski.”

Raportin pääasialliset tulokset

Keuhkosyövän kustannukset ja taloudellinen huoli

  • Useimmille kyselyyn vastanneille koitui keuhkosyövästä sekä hoitoon liittyviä (73,5 %) että hoitoon liittymättömiä (87,2 %) kustannuksia. Useimmin ilmoitettuja kustannuksia olivat hoitoon liittyvät matkakustannukset (83,7 %), kotitalouden laskut, kuten puhelin tai lämmitys (77,3 %), sekä henkilökohtaiset tarvikkeet, kuten sidostarvikkeet ja voiteet (72,3 %).
  • Kaikkiaan 62,9 % kertoi kotitalouden tulojen pienentyneen diagnoosin jälkeen. Puolella (49,5 %) vastaajista tulot pienenivät yli 30 % diagnoosia edeltävään tilanteeseen verrattuna. Neljäsosa vastaajista mainitsi työkyvyttömyyden yhdeksi syyksi tulojen pienenemiseen. Poissaolo työstä pienensi tuloja 27,9 %:lla ja sairauseläkkeelle jääminen 26,8 %:lla vastaajista.
  • Vastaajista 66,7 % kertoi sairauden aiheuttaneen taloudellisia haasteita. Näistä vaikeuksista kertoivat useammin potilaiden läheiset (77,9 %) kuin potilaat (62,3 %). Tulokset osoittavat, että 21,2 % kyselyyn vastanneista käytti yli 30 % taloutensa tuloista keuhkosyöpään liittyvien kulujen maksamiseen.
  • Keuhkosyöpään liittyvät kustannukset vaikuttivat tutkimuksen mukaan niin, että 45,7 %:lla oli vaikeuksia maksaa keuhkosyöpään liittyviä kuluja. Tämän seurauksena 36,8 % piti toimeentuloa kotitaloutensa tuloilla vaikeana.

Joitakin uusia lääkkeitä ei korvata Suomessa. Potilas joutuu maksamaan lääkekulut täysin itse, mikä on epäreilua! (Lainaus suomalaisen keuhkosyöpäpotilaan vastauksesta)

Taloudellisen huolen ja tuen aiheuttamat vaikutukset

  • Kaikkiaan 88,4 % taloudellisia vaikeuksia kokeneista vastaajista kertoi, että taloudelliset vaikutukset aiheuttivat haasteita vähintään yhdellä elämänalueella. Pääasiassa henkilöt kertoivat mielenterveyteen (67,5 %) sekä elämäntapoihin ja sosiaaliseen toimintaan (59,0 %) kohdistuvista negatiivisista vaikutuksista.
  • Suurin osa taloudellisia vaikeuksia kokeneista vastaajista (82,1 %) katsoi, että vaikeudet haittasivat hoitoa ja toipumista.
  • Tutkimuksen tulokset osoittavat, että 26,5 % keuhkosyöpäpotilaista ja heidän läheisistään teki taloudellisista syistä päätöksen, joka vaikutti omaan hoitoon tai hoitoon sitoutumiseen.
  • Vain viidesosa vastaajista oli hakenut taloudellista tukea julkisesta terveydenhuollosta (21,6 %) tai sosiaalituesta (20,6 %). Terveydenhuollosta tukea hakeneista 30 % ja sosiaalitukea hakeneista 41 % ei kuitenkaan saanut tarvitsemaansa apua.
  • Taloudellista tukea tarvittiin eniten lääke- ja terveydenhoitokuluihin (53,0 %).

Muutin pienempään ja edullisempaan asuntooon. Koska käytössäni on rajatusti rahaa, olen joutunut karsimaan sosiaalisesta elämästäni. Minulla ei ole mihinkään varaa, enkä käy lomamatkoilla. En pysty osalllistumaan rahan puutteen takia mihinkään rientoihin ystävien kanssa. (Lainaus suomalaisen keuhkosyöpäpotilaan vastauksesta)

Mitä pitäisi tehdä

  • Seulotaan taloudellisten vaikeuksien esiintymistä, ja jos taloudellisia haasteita havaitaan, järjestetään ohjelmia, joiden kautta tarjotaan apua kuluihin.
  • Parannetaan tulonmenetyksiä korvaavien tukien tasoa/kattavuutta henkilöille, jotka eivät ole työkykyisiä keuhkosyövän tai keuhkosyöpäpotilaan hoidon takia.

 

Koko raportti ja sen tiivistelmä ovat luettavissa Lung Cancer Europen nettisivuilla.