Siirry suoraan sisältöön

Suomen Syöpäpotilaat mukana kansainvälisessä syöpäalan vetoomuksessa

ECPC banner on joint letter on covid-19 2021

Syövän hoitotulosten ei voida olettaa parantuvan tulevaisuudessa, jos niiden eteen ei toimita nyt. Suomen Syöpäpotilaat ry on mukana kansainvälisessä vetoomuksessa, jolla halutaan taata syöpähoitoihin pääsy ja hoidon taso korona-aikana ja sen jälkeen.

Eurooppalaisten syöpäpotilasjärjestöjen keskusjärjestön, European Cancer Patient Coalitionin (ECPC) kampanjalla pyritään kiinnittämään huomio syövänhoidon tilanteeseen. Vetoomuksen on allekirjoittanut yhteensä 292 organisaatiota.

Vetoomus on toimitettu muun muassa Euroopan parlamentin jäsenille, Maailman terveysjärjestö WHO:lle sekä EU-maiden terveysministeriöihin, mukaan lukien Suomen sosiaali- ja terveysministeriö.

Vetoomuksessa luvataan tukea maiden hallituksille syöpäpotilaiden auttamisessa. Tilanteen kohentamiseksi hallinnolta toivotaan seuraavia toimia:

1. Taataan potilaille mahdollisuus saada diagnoosi sekä tarvittavat hoidot turvallisesti
2. Tunnistetaan covid-19:n vaikutus syövän hoitoketjuihin ja suunnitellaan palveluita vaikutusten lieventämiseksi
3. Resursoidaan syövän hoitoon liittyvät palvelut kunnolla ja turvallisesti myös tulevaisuutta varten

Koronapandemia on kuormittanut terveydenhuoltojärjestelmiä ympäri maailmaa ja tuonut mukanaan monia haasteita. Vuoden 2020 aikana syöpädiagnoosien määrä laski kaikkialla.

Tilannetta Suomessa on tarkasteltu esimerkiksi syöpänäytteiden lukumääriä tarkastelemalla. Janne Pitkäniemi (FT, tilastojohtaja, Suomen Syöpärekisteri; syöpäepidemiologian professori, Tampereen yliopisto; dosentti, Helsingin yliopisto), Anni Virtanen (LT, vastaava lääkäri, erikoistuva lääkäri Suomen Syöpärekisteri ja HUS, Diagnostiikkakeskus, patologia) ja Tomas Tanskanen (LT, tutkija, Suomen Syöpärekisteri) julkaisivat aiheesta kirjoituksen Duodecimissä, jonka mukaan maalis-kesäkuussa 2020 syöpänäytteitä oli raportoitu 12 prosenttia vähemmän kuin aiempien vuosien perusteella oli odotettavissa.