Siirry suoraan sisältöön

Suomen Syöpäpotilaat ry hyvin edustettuna syöpäalan ESMO-kongressissa

konferenssi, auditorio

Euroopan suurin syöpäalan kongressi ESMO (European Society for Medical Oncology) järjestetään vuosittain, tänä vuonna 19.-23.10.2018 Munchenissä. ESMO on Euroopan johtava organisaatio syöpälääketieteen alalla. Se on keskittynyt kouluttamiseen ja syöpälääketieteellisen informaation jakamiseen.

ESMOn tavoitteita on muun muassa madaltaa eri erikoisalojen raja-aitoja syöpähoidossa sekä levittää tietoa syöpäpotilaille ja kansalaisille. Se yhdistää alan eri toimijat ja pyrkii edistämään moniammattilista ja osallistavaa lähestymistapaa syövän hoidossa. ESMO guidelines -suositukset ovat parhaan tunnetun syöpähoidon tunnustettu standardi.

Suomen Syöpäpotilaat ry (SSP) osallistuu parhaillaan ESMOon seitsemän hengen delegaatiolla. Ohjelmassa on tiivistä yhteistyötä eurooppalaisten potilasjärjestöjen kanssa ja intensiivisiä luentopäiviä. ESMOssa on tarjolla tasokas, potilaille suunnattu Patient track -koulutusosio, jossa on mukana alan keskeiset potilasjärjestöt Euroopasta.

SSP:n ja European Cancer Patient Coalitionin (ECPC) hallituksen jäsen Matti Järvinen piti viime viikonlopun aikana kaksi puheenvuoroa ESMOssa. Ensimmäisessä puheessaan lauantaina hän korosti läheisten roolia syöpäpotilaan hoidossa. Toisessa puheenvuorossaan sunnuntaina hän keskittyi potilasturvallisuuteen potilaan näkökulmasta.

Potilaan osallisuus on tullut etenkin henkilökohtaisen lääketieteen myötä keskiseksi osaksi terveydenhuoltoa. Osallisuus tarkoittaa muun muassa aktiivista osallistumista omaa hoitoa koskeviin päätöksiin. Tämä edellyttää potilailta aiempaa suurempaa valveutuneisuutta, joten tietoa viimeisimmistä linjauksista syövän hoidossa tarvitaan.

ESMO-kongressin tarjontaan voi tutustua tarkemmin ESMOn nettisivuilla.

 

Kuva: CC0, Pixabay