Siirry suoraan sisältöön

Suomessa aloitettu immunologiset CAR-T -hoidot

Ihmisen soluja

Suomessa on aloitettu maailmalla paljon toivoa ja keskustelua herättäneet CAR-T -hoidot osana HUSin tutkimusta.

Ensimmäinen potilasryhmä, joka saa CAR-T -hoitoa Suomessa on lymfoomapotilaat, joille muista käytettävissä olevista hoidoista ei ole ollut apua.

CAR-T -hoito on immunologista täsmähoitoa, jossa potilaalta kerätään omia T-valkosoluja, joita muokataan geneettisesti kimeerisellä antigeenireseptorilla (engl. chimeric antigen receptor = CAR) ja palautetaan potilaalle.

– CAR-T -solu pystyy tunnistamaan syöpäsolut, aktivoitumaan ja tappamaan syöpäsolun. Näin potilaan oma immuunijärjestelmä valjastetaan tuhoamaan syöpäkasvain, Syöpäkeskuksen professori Sirpa Leppä kertoo HUSin tiedotteessa.

Fimea arvioi parhaillaan CAR-T -hoitojen hoidollisia ja taloudellisia vaikutuksia. Fimean ja Palveluvalikoimaneuvoston (PALKO) arviointien jälkeen selviää, tuleeko CAR-T -hoidot osaksi suomalaista terveydenhuollon valikoimaa, ja mille potilasryhmille.

Suomen Syöpäpotilaat ry on seurannut CAR-T -hoidoista käytävää keskustelua ja tuonut Suomeen muun muassa professori, tutkija Sundar Jagannathin luennoimaan CAR-T:n mahdollisuuksista myelooman hoidossa.

 

Lähde: HUSin tiedote 15.10.2018
Kuva: CC0, Pixabay