Siirry suoraan sisältöön

Suoraa puhetta syövästä sykähdytti BioRexissä

Suoraa puhetta syövästä -video

Suomen Syöpäpotilaat ry:n tuore Suoraa puhetta syövästä -video sai ensiesityksensä lauantaina 11.3.2023 klo 13 Helsingissä, Triplan BioRex -elokuvateatterissa.

55 minuutin pituisella videolla Leena Eloranta, Petri Mäkynen, Liisa Halme ja Sirpa Yksjärvi kertovat, miten syöpä on koskettanut heidän elämäänsä. Leenalla on melanooma, Petri on sairastanut keuhkosyövän, Liisan mies menehtyi haimasyöpään ja Sirpa on sairastanut melanooman. Videolla heitä haastattelee toimittaja Baba Lybeck.

Ensi-illan avasi Suomen Syöpäpotilaiden toiminnanjohtaja Minna Anttonen, joka pääsi esittelemään katsojille tilaisuuden juontajan ja Suoraa puhetta syövästä -videon käsikirjoittajan, Kingstreet pr:n Karoliina Heimon sekä kiittämään videon rahoittajaa, Bristol Myers Squibbia sekä sen edustajaa, Sanna Viitasta.

Video kosketti katsojia ja sen katselu toimi katsojien mukaan vertaistukena. Yleisön katsoja kommentoi videota esityksen jälkeen:

Veti hiljaiseksi. Videosta kävi ilmi, että monesti hoidetaan diagnoosia, ei potilasta.

Suoraa puhetta syövästä -ensi-illan tähdet ja juontaja

Suoraa puhetta syövästä -videossa esiintyneet Liisa, Petri, Leena ja Sirpa sekä videon käsikirjoittaja Karoliina Heimo. Kuva: Emma Andersson.

Videon teemoja olivat diagnoosin saaminen, syövänhoidon yhdenvertaisuus, syövän vaikutus talouteen ja seksuaalisuuteen, vertaistuki sekä se, että mitä tapahtuu syövän jälkeen, jos sellaista aikaa tulee. Videon esityksen jälkeen teemoista sekä videon tekemisestä päästiin keskustelemaan yhdessä yleisön kanssa, kun Karoliina Heimo kutsui lavalle videon päätähdet.

Suoraa puhetta syövästä -videossa mukana ollut Leena Eloranta kertoi, että videoon mukaan lähteminen tuntui aluksi vaikealta, mutta suostui mukaan ja lähti omien sanojensa mukaan ”vähän vertaistukivideon tekoon”.

Petri Mäkynen taivastelikin videota:

Voi kuinka suuri juttu tästä tuli!

Petri kertoi, että oli helppo lähteä mukaan ja on luontevaa kertoa syövästä avoimesti ja rehellisesti. Myös Liisa Halme ja Sirpa Yksjärvi kertoivat, että oli helppo päätös lähteä mukaan. Liisan mukaan kaikki videolla sanottu tuli sydämestä.

Sirpa kertoi videossa mukana olemisen yllättäneen hänet:

Tämä oli tapa käsitellä asiaa, prosessi yllätti ja meistä tuli ”porukka” tämän myötä.

Mitä katsoja saa videosta?

Sirpa nosti esiin toivon, jota Suoraa puhetta syövästä -videon katsojat voivat saada. Sirpan mukaan samankaltaiset kokemukset yhdistävät ihmisiä.

Liisa kertoi elämänsä menneen vielä enemmän valoa kohti videon teon jälkeen. Elämä voi parantua traagisen menetyksen jälkeen. Hän viittasi myös toivoon, jota katsoja voi saada videosta:

Synkimmästäkin mudasta voi nousta. Tänä päivänä elämä on ihanaa.

Petri ja Leena olivat samoilla linjoilla. Leenan mukaan video tarjoaa katsojalleen kolme asiaa:

Helpotus siitä, että joku on kokenut saman. Toivo eli hyviä päiviä on tulossa. Vertaistuki ja tieto siitä, että sitä on saatavilla.

Suoraa puhetta syövästä -video on nähtävillä Suomen Syöpäpotilaiden YouTube-kanavalla.

 

Suomen Syöpäpotilaat ry kiittää kaikkia ensi-iltaan osallistuneita, videon teossa ja tukemisessa mukana olleita sekä ennen kaikkea Leenaa, Petriä, Liisaa sekä Sirpaa äärimmäisestä rohkeudesta kertoa omaa tarinaansa meille.