Siirry suoraan sisältöön

Tukea syöpään sairastuneille ja heidän läheisilleen jouluna 2023

Ikkunanlaudalla tyynyt, kynttilä ja kaakao

Syöpään sairastuneiden ja heidän läheisten ei tarvitse joulunakaan jäädä yksin. Tukea on tarjolla.

Potilasverkostot

Suomen Syöpäpotilaiden potilasverkostot tarjoavat vertaistukea syöpään sairastuneille ja heidän läheisilleen Facebookissa. Pyhäpäivinä sekä viikonlopun päivinä verkostoihin ei pääse liittymään henkilöstön viettäessä vapaitaan. Muuten verkostot toimivat normaalisti.

Syöpäjärjestöjen neuvontapalvelut

Syöpäjärjestöjen neuvontapalvelut tarjoavat tietoa ja tukea syöpäpotilaille, heidän läheisilleen sekä kaikille, joita syöpä mietityttää.

Valtakunnallinen neuvontapalvelu palvelee viikolla 51 torstaihin 21.12. klo 15 saakka, ja on suljettuna 22.12.2023–1.1.2024 välisen ajan. Neuvontapalvelun puhelinnumero on 0800 19414. Puhelimen päästä tavoittaa syöpään erikoistuneen neuvontahoitajan. Palvelu on maksuton.

Neuvontahoitajille voi lähettää viestiä myös sähköpostitse osoitteeseen neuvonta@cancer.fi. Myös Kaikki syövästä -sivustolla voi chattailla arkisin hoitajan kanssa joulun aikataulujen puitteissa. Chat löytyy sivuston ylä- sekä alalaidasta.

Valtakunnallinen syöpäkipulinja on auki tavalliseen tapaansa arkisin klo 9–12 numerossa 050 369 6707. Syöpäkipulinjan asiantuntijat auttavat kivun hoitoon liittyvissä asioissa ja tekevät tarvittaessa yhteistyötä terveydenhuollon henkilöstön kanssa.

Valtakunnallisen etuusneuvontapuhelimen linja on avoinna keskiviikkoisin klo 15–17 numerossa 0800 411 303. Etuusneuvontapuhelimeen voi soittaa, mikäli toimeentulo, sosiaalietuudet tai potilaan oikeudet mietityttävät ja haluaa jutella sosiaalietuuksiin perehtyneen asiantuntijan kanssa.

Vähävaraisten avustushakemuksia ei käsitellä 21.12.20231.1.2024 välisenä aikana.

MIELI ry:n kriisipuhelin

Jos olet kokenut jotain järkyttävää, elämäsi on muuttunut ja sinulla on paha olla, koet huolta, pelkoa tai surua tai sinulla on itsetuhoisia ajatuksia, ota yhteys MIELI ry:n kriisipuhelimeen. Kriisipuhelimeen voi myös soittaa, jos huolesi koskee läheistä ihmistä.

MIELI ry:n kriisipuhelin päivystää suomeksi vuoden jokaisena päivänä ympäri vuorokauden numerossa 09 2525 0111. ⁠Kriisipuhelimeen voi soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti. Puhelimen päivystäjät ovat kriisityön ammattilaisia, alan opiskelijoita sekä vapaaehtoisia.

Kriisipuhelin päivystää suomen lisäksi myös ruotsiksi, englanniksi, ukrainaksi, venäjäksi sekä 21.12. saakka arabiaksi. Lue lisää kriisipuhelimen joulun aukioloajoista tästä.

 

Kuva: Alisa Anton/Unsplash