Siirry suoraan sisältöön

Tuoreita kuulumisia gynekologisten syöpien seminaarista

ENGAGe (European Network of Gynaecological Cancer Advocacy Groups) on vuonna 2012 perustettu eurooppalainen potilasjärjestöjen verkosto, jonka vuosittainen potilasseminaari pidettiin 4.-5.11.2017 Wienissä.

Potilasseminaarin tarkoituksena oli jakaa ja vaihtaa tietoja Euroopan gynekologisten syöpää sairastavien potilaiden edunvalvontajärjestöjen välillä sekä edistää yhteistyötä ja verkostoitumista sekä tiedon jakamista osallistujien kotimaissa. Ajankohtaisia aiheita olivat muun muassa kliiniset tutkimukset, hoitojen myöhäisvaikutukset sekä elämä syöpähoitojen jälkeen.

”Seminaarissa pohdittiin, kuinka selviytyjien terveys ja elämänlaatu voitaisiin optimoida hoitojen jälkeen. Kuinka voisimme ennakoida hoitojen sivuvaikutuksia ja pitkäaikaisvaikutuksia? Mitä gynekologinen syöpä merkitsee kroonisena sairautena? Todettiin, että syövästä selviytyneet tarvitsevat moniammatillisena yhteistyönä laaditun pitkäaikaisen hoito- ja kuntoutussuunnitelman. Tarvitaan myös vastuulääkäri, joka koordinoi tätä hoito- ja kuntoutussuunnitelmaa. Tarvitaan myös lisää kliinistä tutkimusta syövän pitkäaikaisvaikutuksista. Syövästä selviytyneiden tulisi saada mahdollisuus elää mahdollisimman normaalia elämää ja saada optimaalista hoitoa. Painopisteen tulisi olla potilaan tarpeissa.”

Lue lisää oheisesta ENGAGe Patient Seminar Wien 2017 -matkaraportista!

Kuva: ENGAGe