Siirry suoraan sisältöön

Uusia biosimilaareja hematologisten syöpien hoitoon

lääkeruisku ja pillereitä

Euroopan lääkevirasto EMA:n ihmislääkekomitea CHMP on hyväksynyt rituksimabin biosimilaarin GP2013:n eli Rixathonin käytön diffuusin suurisoluisen B-solulymfooman, follikulaarisen lymfooman ja kroonisen lymfaattisen leukemian hoidossa. Komission perusteluina oli se, että ”vertailevat laboratoriotutkimukset osoittivat, että Rixathonin vaikuttava aine on rakenteeltaan, puhtaudeltaan ja biologiselta aktiivisuudeltaan hyvin samankaltainen kuin [alkuperäisvalmisteen].” (EMA 2017.) Aiemmin tänä vuonna EMA:n hyväksynnän on saanut toinen rituksimabin biosimilaari Truxima.

ASSIST-FL -lääketutkimuksessa, jossa oli mukana 627 follikulaarista lymfoomaa sairastavaa potilasta, havaittiin että Rixathonin ja alkuperäisvalmisteen teho yhdistettynä solunsalpaajaan oli yhtä hyvä. ASSIST-FL -tutkimuksen alustavia tuloksia esiteltiin Euroopan syöpälääkärien yhdistyksen ESMO:n kongressissa Madridissa 8.-12.9.2017.

Rituksimabin biosimilaarit eivät ole vielä käytössä Suomessa. Suomessa biosimilaareja käytetään tällä hetkellä lähinnä diabeteksen ja autoimmuunisairauksien hoidossa. Hyväksyttyjen ja korvausjärjestelmässä olevien biosimilaarien joukossa on myös kasvuhormonin ja verisolujen kasvutekijöiden biosimilaareja. (Fimea)

Lue lisää biosimilaareista