Siirry suoraan sisältöön

Uusia syöpälääkkeitä potilaiden käyttöön

Lääkkeitä kädessä

Alkuvuodesta 2018 usea suun kautta otettava syöpälääke tulee Kelan korvausjärjestelmän piiriin.

Waldenströmin makroglobulinemian, kroonisen lymfaattisen leukemian (KLL) sekä manttelisolulymfooman hoidossa käytetty ibrutinibi tulee rajoitetusti peruskorvattavaksi 1.2.2018 alkaen. Korvattavuuden ehdot on julkaistu Kelan sivuilla. Suomen Syöpäpotilaat ry:n Waldenström-verkosto teki Hilalle ibrutinibin korvattavuutta puoltavan lausunnon tammikuussa 2017.

Leikkaukseen soveltumattoman tai etäpesäkkeisen melanooman yhdistelmähoidossa dabrafenibin kanssa käytettävä trametinibi on saanut niin ikään rajoitetun peruskorvattavuuden 1.2.2018. Trametinibi on tarkoitettu aikuisille melanoomapotilaille, joiden kasvaimessa on BRAF V600 -mutaatio. Lisätietoja korvattavuudesta saa Kelan sivulta.

Munuaissyöpälääke kabotsantinibi on saanut myönteisen korvauspäätöksen Lääkkeiden hintalautakunnalta Hilalta 9.1.2018. Rajoitettu peruskorvattavuus tulee voimaan 1.3.2018. Kabotsantinibiä käytetään edenneen munuaissyövän hoitoon aikuispotilaille, jotka ovat jo saaneet aiempaa hoitoa. Kela ilmoittaa korvattavuuden tarkemmat ehdot ennen peruskorvattavuuden voimaan tuloa, Suomen Syöpäpotilaat ry seuraa tilannetta ja tiedottaa asiasta helmikuun aikana. Suomen Syöpäpotilaat ry:n munuais- ja virtsarakkosyöpäverkosto on ollut asiaan liittyen yhteydessä Hilaan ja perustellut kabotsantinibin korvattavuuspäätöksen merkitystä munuaissyöpäpotilaille.

 

Kuva: CC0 Creative Commons / Pixabay