Siirry suoraan sisältöön

Yleisohjeet koronaviruksesta pätevät myös syöpään sairastuneille

Tilastot syövän sairastaneiden kuolleisuudesta koronavirukseen ulkomailla ovat herättäneet huolta myös syöpäpotilaiden keskuudessa Suomessa. Olemme saaneet asiasta paljon kyselyitä ihmisiltä, joita oma tai läheisen mahdollinen sairastuminen huolestuttaa. Koronaviruksen aiheuttamia tartuntoja ehkäistään samalla tavoin kuin muitakin hengitystieinfektioiden aiheuttajia.

Yleisohjeet koronaviruksesta pätevät kaikille, myös riskiryhmille, joihin syöpäpotilaatkin kuuluvat.

Tulee huolehtia hyvästä käsihygieniasta: Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Pese kätesi aina, kun tulet ulkoa sisään. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi. Pese kätesi myös ennen ruoan laittoa ja ruokailua, wc-käynnin tai vaipan vaihdon sekä niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen.

Hoidossa olevien syöpäpotilaiden, kantasolusiirron läpikäyneiden ja kroonisesti syöpää sairastavien henkilöiden kannattaa noudattaa varovaisuutta väenpaljoudessa liikkumisessa, kuten muutenkin neuvotaan. Kannattaa tietenkin välttää epidemia-alueille matkustamista ja tilanteita, joissa mahdollisesti kohtaa sieltä palaavia ihmisiä. Suomessa esimerkiksi on jo peruttu lentoja epidemian vuoksi.

Ota yhteys hoitavaan tahoon, jos oireita ilmaantuu.

Kuolleisuuslukujen vertailu eri maiden välillä voi antaa harhaanjohtavan kuvan siitä, mikä todellinen kuolleisuusprosentti tulee epidemian mahdollisesti levitessä olemaan. Eri mailla on erilaiset resurssit diagnostiikkaan ja sairastuneiden seurantaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) päivittää nettisivuilleen tuoreimmat tiedot taudin esiintymisestä jopa päivittäin sekä ohjeista tartuntojen torjumiseksi. Suomi ei ole ainakaan vielä epidemia-aluetta. Tilannetta arvioidaan jatkuvasti.