Siirry suoraan sisältöön
Ihminen kannettavan tietokoneen äärellä matkapuhelin kädessään

Aina ei tarvita rahaa, joskus riittää pelkkä tahto

Jenni Tamminen-Sirkiä

Jenni Tamminen-Sirkiä

Miten sitä kertoisi lääkärille, miten voi? Onko sitä paitsi hoidon ja voinnin kannalta mikään muu tärkeää kuin laboratorio- ja kuvantamistutkimukset? Ja jos sille lääkärille jotain kertoisi, niin mitä?

Kyllä varmaan lääkäriä kiinnostaa tietää, jos potilaalla on kipuja tai unettomuutta. Onko sillä merkitystä, jos potilaalla on keskittymisvaikeuksia esimerkiksi sanomalehteä lukiessa tai televisiota katsoessa? Ja onko syytä kertoa, jos kokee epäreiluksi sen, että on sairastunut?

Vuosia syöpäpotilasjärjestöissä työskennellessäni olen kuullut monen monta kertaa, että syöpää kyllä hoidetaan, mutta potilasta ei. Tällä tarkoitetaan usein sitä, että potilasta ei kohdata ja hoideta ihmisenä, vaan diagnoosina, jonka hoitopolkua ohjaa laboratorio- ja kuvantamistutkimuksista saatu tieto.

Jokainen on kuitenkin oman elämänsä paras asiantuntija. Syöpään sairastuminen ja syövän hoidot vaikuttavat elämänlaatuun. Syöpäpotilaalla on oikeus mahdollisimman hyvään hoitoon ja niin hyvään elämänlaatuun kuin mahdollista. Vastaavasti, muutokset potilaan omissa tuntemuksissa ja kokemuksissa voivat olla ensimmäisiä merkkejä sairauden etenemisestä.

Jyväskylän yliopiston ja Keski-Suomen Hyvinvointialueen työelämäprofessori Sauli Vuotin tutkimusryhmän toteuttamassa tutkimusprojektissa kehitettiin uusia digitaalisia ratkaisuja tehostamaan syöpäpotilaiden voinnin ja diagnostiikan etäseurantaa. Projektin tuloksena syntyi Digiseuranta.fi-palvelu, johon voi rekisteröityä kuka tahansa terveydenhuollon ammattilainen.

Palvelun tarjoamien digitaalisten sovellusten avulla potilaiden vointia voidaan seurata ja puuttua merkittäviin muutoksiin välittömästi. Potilaat voivat sovellusten myötä myös entistä enemmän osallistua oman hoitonsa toteutukseen.

Joskus oireseurannan puutetta saatetaan perustella vaikkapa resurssipulalla, mutta Digiseuranta.fi:n digitaaliset elämänlaatu- ja oireseurantatyökalut on vapautettu täysin ilmaiseen käyttöön, jolloin niitä voidaan hyödyntää missä tahansa suomalaisessa terveydenhuollon yksikössä. Eli ei tarvita rahaa, tarvitaan vain tahtoa ottaa sovellukset käyttöön – potilaan parhaaksi. Kaiken lisäksi sovellukset noudattavat kansainvälisiä European Organisation for Research and Treatment of Cancer (EORTC) standardeja.

Palveluun voi tutustua osoitteessa digiseuranta.fi ja vinkata siitä hoitavalle lääkärilleen, mikäli kokee, että se voisi tuoda lisäarvoa omaan hoitoon.

 

Kuva: Firmbee.comUnsplash