Siirry suoraan sisältöön
Kädet jauhoissa, pölyä

Eduskuntavaalit 2019: Joustavuutta työhön paluuseen

Syöpäpotilaat

Syöpäpotilaat

Syövän kokenut kohtaa työhön palatessaan usein työyhteisöissä ennakkoluuloja ja joustamattomuutta. Paluuta tulisi tukea tarjoamalla jo hoidon ja kuntoutuksen aikana oikea-aikaisia palveluita.

Erilaiset joustot työajassa ja työnkuvassa edistävät merkittävästi potilaan työkyvyn palautumista ja elämänlaatua. Joustot tukevat myös kroonista syöpää sairastavien työssä jaksamista ja toimeentuloa.

Toivoisi, että asenne työhön palaavia, pitkäaikaissairaita ja osatyökykyisiä kohtaan muuttuisi. Huomiota tulisi kiinnittää heidän jäljellä olevaan työkykyyn eikä sen työkyvyn puutteisiin.

 

Me syöpäpotilaat olemme käyneet läpi oman potilaspolkumme. Sen aikäana meille on karttunut unohtumaton kokemusten, tunteiden, sivuvaikutusten, pelkojen ja toivojen historia. Se kattaa tuntemuksemme ensimmäisistä oire-epäilyistä saattohoitoon. Arjesta selviytyminen, toimeentulo ja läheiset ihmissuhteet ovat erottamattoman osa sitä. Potilas on osa hoitoaan. Siksi potilaiden näkökulma tulee aina ottaa huomioon syövän hoitoa kehitettäessä.

Hyvät kansanedustajaehdokkaat. Kuuntelemalla syöpäpotilaita ja pohtimalla sitä, mitä lisäarvoa meidän tarjoamamme näkökulma antaa päätöstenne pohjaksi, annatte vahvan panoksen Suomen terveydenhoidon kehittämiseen.

Lue myös vaalisarjan edellinen kirjoitus siitä, miten sairastuminen uhkaa toimeentuloa.

 

Kuva: CC0 / Pixabay