Siirry suoraan sisältöön
Puiset, värikkäät pelinappulat rykelmässä

Eduskuntavaalit 2019: Potilasjärjestöt kunniaan

Syöpäpotilaat

Syöpäpotilaat

Potilaalla tulee olla oikeus olla vain potilas. Syöpähoito vie voimat ja ajatukset ovat selviytymisessä. Vie oman aikansa ennen kuin hänen itsetuntonsa palautuu ja hän jaksaa paneutua omaan tilaansa, saati haastaa päätöksiä lääkäri- ja johtajavaltaisessa sairaalassa.

Potilasjärjestöt ovat perinteisesti tarjonneet tietoa ja vertaistukea potilaiden hyväksi. Niiden työtä potilaiden oikeuksien, aseman ja hoidon potilasnäkökulman edistämiseksi ei ole aina arvostettu. Potilasjärjestöjä on kutsuttu ”piireihin” lähinnä hyvän tahdon eleenä tai pikanttina kriittisenä väriläiskänä. Kumppanuus hoitoyhteisössä on jäänyt toiveeksi.

Potilasnäkökulman merkitys kasvaa ja potilasjärjestöt tarjoavat siihen ajantasaista tietämystä potilasverkostojensa, tutkimusten ja kansainvälisten yhteyksiensä kautta. Ne kouluttavat potilasaktiiveja, joiden syvällisempi tietämys syöpäalalta on käytettävissä. Jatkossa potilasjärjestöjen tarjoaman näkökulman sivuuttaminen merkitsee terveysalalla merkittävän kehityspotentiaalin laiminlyöntiä.

Hyvät kansanedustajaehdokkaat. Kuuntelemalla syöpäpotilaita ja pohtimalla sitä, mitä lisäarvoa potilasjärjestöjemme tarjoama näkökulma antaa päätöstenne pohjaksi, annatte vahvan panoksen Suomen terveydenhoidon kehittämiseen.

Lue myös vaalisarjamme edellinen osa työn joustavuuden lisäämisestä.

 

Kuva: CC0 / Pixabay