Siirry suoraan sisältöön
Rahaa, kolikoita pinoissa

Eduskuntavaalit 2019: Sairastuminen on uhka toimeentulolle

Syöpäpotilaat

Syöpäpotilaat

Syöpään sairastuminen merkitsee monelle potilaalle ja hänen perheelleen toimeentulon heikentymistä. Ansiotulot voivat pudota sairauspäivärahan varaan samalla kun sairaalamaksut, -matkat sekä lääkkeet tuovat lisäkuluja.

Sairastumisen jälkeen muun muassa kuntoutus ja laadukas ravinto käyvät kalliiksi. Myös läheisten ponnistelut voivat heikentää tuntuvasti perheiden sosiaalista turvallisuutta. Hämmentävässä elämäntilanteessa voi viivästynyt tai jopa kokonaan puuttuva ohjaus etuuksien hakemisessa tuoda lisäkuluja ja viivyttää paluuta arkeen.

Me syöpään sairastuneet odotamme tulevilta sosiaaliturvan uudistuksilta selkeyttä pirstaleiseen tukiviidakkoon ja konkreettista tukea elämäntilanteen hallitsemiseksi.

 

Me syöpäpotilaat olemme käyneet läpi oman potilaspolkumme. Sen aikana meille on karttunut unohtumaton kokemusten, tunteiden, sivuvaikutusten, pelkojen ja toivojen historia. Se kattaa tuntemuksemme ensimmäisistä oire-epäilyistä saattohoitoon. Arjesta selviytyminen, toimeentulo ja läheiset ihmissuhteet ovat erottamattoman osa sitä. Potilas on osa hoitoaan. Siksi potilaiden näkökulma tulee aina ottaa huomioon syövän hoitoa kehitettäessä.

Hyvät kansanedustajaehdokkaat. Kuuntelemalla syöpäpotilaita ja pohtimalla sitä, mitä lisäarvoa meidän tarjoamamme näkökulma antaa päätöstenne pohjaksi, annatte vahvan panoksen Suomen terveydenhoidon kehittämiseen.

Lue myös vaalisarjamme edellinen kirjoitus: Elämä jatkuu – mutta miten?

 

Kuva: CC0 / Pixabay