Siirry suoraan sisältöön
Violetit syreenipensaat

Elämän oppivuosia

Matti Santalahti

Matti Santalahti

Jäähyväisblogissaan 16.6.2023 Minna Anttonen katsoo vuosiaan Suomen Syöpäpotilaiden toiminnanjohtajana. Minna läpikäy arvoja, jotka kuvaavat hyvin potilasjärjestön toiminta-aluetta.

Toiminnanjohtaja voi hyvillä mielin jättää hyvässä kunnossa olevan järjestön. Järjestömme jatkaa mielellään Minnan arvojen seuraamista.

Teemme työtämme syöpäpotilaiden ja heidän läheistensä hyväksi. Olipa kysymys vertaistuesta tai yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta, tiedämme, että tukeamme tarvitaan. Jokainen syöpäpotilas on diagnoosin saatuaan yksin, erilaisen elämän edessä.

Arvostamme terveydenhuollossa työskenteleviä. Potilaan tasolta voi hyvin kokea, että systeemi ei riittävästi tue sairaanhoidon ammattilaisia.

Arvostamme toisiamme ja toimimme yhdessä. Potilasjärjestön toimisto on moniarvoinen yhtenäinen perhe. Kasvava vapaaehtoisten määrä tulee mukaan tähän perheeseen. Vertaistuki etsii ja on löytänyt aina kehittyneempiä toimintatapoja. Potilasjärjestön asiat ovat kunnossa, ja meillä on hyvä henki.

Tuemme terveydenhuollon ja syöpätutkimuksen kokonaisuutta. Haluamme olla mukana, auttamassa, missä voimme. Ja liittoudumme vaikuttamaan yhteiskunnassa siihen, että tulevaisuuden syövänhoidon mahdollisuuksia pystytään jatkuvasti parantamaan.

Haluamme parantaa syöpäpotilaiden yhdenvertaisuutta! Potilaan asemaan ei saa vaikuttaa se, missä hän asuu tai miten harvinainen hänen syöpänsä on. Myös lainsäädännön tulee kohdella syöpäpotilaita yhdenvertaisesti!

Verkostoidumme. Vaikuttamistyölle ja asioiden kehittämiselle on kasvavasti viime vuosina ollut leimallista, että SSP toimii hyvin laajassa ja kiinteytyvässä yhteistyössä syöpäalan keskeisten toimijoiden kanssa.

Huolehdimme tulevaisuudestamme. Kaltaisemme järjestötoiminnan rahoituksen tulevaisuudesta ei ole mitään varmaa tiedossa. Pelättävissä on, että tulevaisuudessa järjestön täytyy kiinnittää nykyistäkin enemmän huomiota riittävän toimintarahoituksen saamiseen.

Suomen Syöpäpotilaat on hoitanut julkisen rahoituksen saajan asemansa mallikelpoisesti. Erityinen rahoitus esimerkiksi toiminnallisille hankkeille on myös hyvin käytössä. Järjestömme on velaton, ja sillä on puskuria rahoitusmahdollisuuksien muutosten varalle. Taloudessa on pyritty minimoimaan sellaiset kiinteät sidonnaisuudet, jotka hankaloittaisivat järjestön sopeutumista mahdollisiin rahoitusympäristön muutoksiin.

Elämäni oppivuosia – esimerkillinen toiminnanjohtaja

Minna, minullekin potilasvuodet SSP:ssä ovat elämäni oppivuosia! Minulle ja muille vapaaehtoisille on tärkeää, että potilasjärjestössä toimimiseen on sekä raamit että vapaus. Ja että saa kasvaa henkisesti, oppia – myös oppia tuntemaan itseään.

Toiminnanjohtajan esimerkillisyys ei ollut julistusta, se tuli sydämestä ja tekojen kautta.

Minna, kiitos ja kaikkea hyvää eteenkin päin!

 

Kuva: Dimitri Tyan/Unsplash