Siirry suoraan sisältöön
Hehkulamppu ajatuskuplassa, idea, oivallus

Järjestöiltä edellytetään uudistumista

Matti Järvinen

Matti Järvinen

Järjestöjohtajien seminaari Korpilammella tarjosi Sosten, Allianssin ja Olympiakomitean jäsenistön silmää tekeville (minä olin paikalla varamiehen ominaisuudessa) hyvän päivityksen järjestötyön haasteista.

Etenkin tulevaisuuden rahoitusnäkymät askarruttavat, kun alan rahasampo Veikkaus on jatkuvien muutosten kohteena. Ilmassa leijuu pelkokuva, jossa kansalaisten pelieuroista yhä suurempi osa uhkaa valua ulkomaisten kasinomaakareiden pohjattomiin kirstuihin.

Arviolta jokainen ulos pelattu euro vie 70 senttiä siitä potista, joka ohjautuisi järjestöille. Samoilla poliittisilla tantereilla väännetään siitä, miten samanaikaisesti voidaan torjua pelihaittoja ja turvata peleistä saatava riittävä tuotto. Kaikki tuntuvat olevan yhtä mieltä siitä, että (Veikkauksen) yksinoikeus rahasampona pitäisi säilyttää, mutta miten sen tuotot saadaan sovitetuksi ”turvallisen” pelaamisen puitteisiin.

Järjestöt seuraavat tilannetta pelonsekaisin tuntein. Ilmaan heitettiin ajatus siitä, että niilläkin voisi olla rooli pelihaittojen (joita ei tosin tarkemmin esitelty) torjunnassa omassa toiminnassaan. Saa nähdä keksiikö joku ottaa sen yhdeksi järjestörahoituksen kriteeriksi.

Yhtä kaikki järjestöiltä edellytetään uudistumista, kuten ministeri Saarikko avauspuheessaan sanoi. ”Jäätä on kertynyt alusten rakenteisiin” ja siitä on päästävä irti uudistumalla ja perehtymällä yhä paremmin kohderyhmien tarpeisiin.

Järjestöjen vahvuutena on jatkossakin niiden paikallisuus, asiakaskeskeisyys ja vahva yhteiskunnallinen arvopohja. Nuorten aktiivisuudesta kannetaan huolta, mutta potentiaalia järjestötyöhön löytyy aktiivisista iäkkäistä eläkeiän ja vanhuusvuosien väliltä. Järjestöiltä edellytetään ketteryyttä, reagointikykyä ja innovatiivisia ”ponnahduksia”.

Seminaarissa oli osio myös järjestöjen näytöille hyvistä toimintatavoista. Niitä seuratessa tuli lohdullinen olo siitä, että järjestöissä tehdään usein pienin resurssein hienoja innovaatioita ja lähellä asiakkaita olevaa työtä.

Rahoittajan suuntaan toivoisikin ponnistuksia tukea järjestöjen keskinäistä yhteistyötä yhteisen energian kokoamiseksi ja päällekkäisyyksien järkeväksi purkamiseksi. Samalla on huolehdittava siitä, että tietty itsenäisyys suhteessa omaan asiakaskuntaan voidaan turvata.

 

Kuva: CC0 / Pixabay