Siirry suoraan sisältöön

Julisteet esillä kansainvälisissä potilasjärjestötapahtumissa

Emma Andersson

Emma Andersson

Konferenssit ja muut sairastuneille kohdennetut tapahtumat ovat oivia ajatustenvaihdon ja kokemusten jakamisen paikkoja. Tavanomaisen ohjelman rinnalla on monessa kansainvälisessä tapahtumassa oma Poster Palooza -sessio, jossa voi tutustua osallistujien tekemien julisteiden kautta muiden toimintaan. Välillä julisteita esitellään laajemminkin ohjelmassa siten, että kullakin esittäjällä on pari minuuttia aikaa kiteyttää oman julisteensa sanoma.

Suomen Syöpäpotilaat ry (SSP) on useamman vuoden ajan tuottanut innokkaasti omia julisteitaan ajankohtaisista, syöpään sairastuneita koskettavista teemoista eri kansainvälisiin Patient Advocacy -konferensseihin. Välillä potilasjärjestöt kokoontuvat lääketieteellisten konferenssien yhteydessä, jolloin myös lääkärit, muut terveydenhuollon ja lääkefirmojen edustajat jne. saavat mahdollisuuden tutustua potilasjärjestöjen toimintaan ja pinnalla oleviin näkökulmiin. 

Tänä vuonna SSP:n posterit matkasivat toukokuussa Myeloma Patients Europen (MPE) Masterclassiin Madridissa sekä CML Horizons 2024 -konferenssiin Vilnassa. Aiheena molemmissa konferensseissa oli syksyllä 2023 toteutetun syöpään sairastuneen lääkehoitoon sitoutumisen kyselyn tulokset. 

Aikaisempina vuosina julisteiden teemoina on ollut mm. potilasosallisuus, potilasverkostot, työelämä sekä hematologinen biopankki. Julisteidemme teemat ovat herättäneet kiinnostusta eri konferensseissa ja niiden pohjalta on voinut muodostua myös muuta ideoiden vaihtoa, verkostoitumista ja konkreettista yhteistyötä. 

Potilasjärjestöjen tapahtumiin tuottamat julisteet eivät ole ns. akateemisia julisteita, mutta kuvastavat tehtyä toimintaa tai yhteistyötä sekä selvitysten tai kehittämishankkeiden tuloksia. Tulevaisuus näyttää millaisia julisteita tuotamme myös jatkossa ajankohtaisista ja puhuttavista teemoista. Yhtenä tehtävänämme on mahdollistaa suomalaisille sairastuneille mahdollisuus osallistua kansainväliseen toimintaan ja esitellä aktiivisesti Suomessa tehtävää työtä, on se sitten julisteen muodossa, puheenvuorona tai muuten. Alla olevat julisteet otsikolla ”Shaping the Future of Finnish Healthcare – MPN Patient Involvement in ResearchMPN Horizons 2022 -konferenssissa sekä otsikolla ”Knowledge, Support and Hope” Connective Tissue Oncology Society 2023 -konferenssissa (CTOS 2023) Dublinissa ovat erinomaisia esimerkkejä siitä, mitä aktiivinen potilasosallisuus käytännössä voi tarkoittaa.  

Alla pääset tutustumaan tarkemmin viime vuosina esillä olleiden englanninkielisten julisteiden sisältöön.

Survey: Motivating and Hindering Factors for Adherence to Medical Treatment in Finland (2024)


Shaping the Future of Finnish Healthcare – MPN Patient Involvement in Research (2022)


Knowledge, Support and Hope (2023)Work & Cancer Project in Finland – A Multi-Disciplinary Approach to Support a Timely Return to Working Life for Cancer Survivors (2023)

Lue lisää tapahtumista, joissa postereita on esitelty:

 

Teksti: Emma Andersson

Kuvituskuva ENGAGe-konferenssista Berliinissä syksyltä 2022. ENGAGen julisteet olivat esillä lääketieteellisen ESGO-konferenssin yhteydessä.