Siirry suoraan sisältöön
metsä vihreä valo

Terveisiä työelämästä: Kasvuajatuksia työstä lomalle kannettuna

Tommi Ojala

Tommi Ojala

Olen työskennellyt pian viisi vuotta ryhmätaideterapeuttina Satakunnan Syöpäyhdistyksessä. Valmistuin uuteen ammattiin ja ammatti-identiteettiin aikuisiällä luomaan uutta toimintamuotoa yhdistyksemme asiakkaille.

Olen taustaltani puutarhuri, visualisti ja ”luova tyyppi”. Haluan rakentaa, kasvaa, kasvattaa ja olla uusien näkökulmien avaaja. Terapeuttina oleminen on persoonakysymys. Työminä kulkee povitaskussa helposti kotiin.

Estetiikka ohjaa minua tavoitteissani. Tutkitusti esteettinen ympäristö tuottaa kauniita ajatuksia ja siten johtaa uuteen hyvään elämään.

Olen kohdannut työssäni koko elämän suuren kirjon. Ajan rajallisuus kohtaa meidät kaikki. Kriisi synnyttää uutta ja mahdollistaa vanhojen lastien purkamisen. Surut ja ilot kuuluvat täyteen elämään. Kuolema kohtaa meidät joskus. Kuolema ja elämä, kauneus ja rumuus, arvot, arvottomuus ovat tärkeitä taideterapiassa jokaisena päivänä kohdattavia teemoja.

Ihmisyys, ihmisarvoinen elämä, täydeksi tuleminen ja minän merkityksen kokeminen ovat työni keskiössä potilaiden ja heidän läheistensä kanssa. Taide antaa meille tilan aitoon vuorovaikutukseen. Taide antaa meille hengen ja alueen, jossa voimme kokea vahvaa olemassaoloa.

Ajan pitkiä työmatkoja. Auton rajojen turvassa kuuntelen sisäistä puhettani ja teen havaintoja ympäristöstäni. Minun aikani on tämä. Minun rajani ovat tässä. Ihastelen maailman kauneutta. Hämmästelen rumuutta ja samalla ymmärrän kauheudet tärkeiksi kohdata. Elämä on tässä. Aikamme rajat ovat meidän itsemme luomia.

Olen 43-vuotias. Työuria on takanani parikymmentä vuotta. Missään ammatissani en ole saanut kokea yhtä suurta rikkautta kuin tässä auttamistyössäni. Olen luonut uutta teidän kaikkien kanssa hyvät kanssakulkijani! Ihmissuhdetyö aitoudessaan täyttää elämän. Järjestökenttä on hyvä pioneerityön maaperä.

Viime kesän teemani lomalle oli ihastelu. Ihastelin ympäristöäni ja tutkin asioita hämmästelyn siivittämänä. Tämän kesän teemaksi otan kasvurauhan. Puolisoni innostuu varmasti ajatuksesta! Ollaan ihan rauhassa ja nähdään kauneus. Aina ei tarvitse kasvaa ja kasvattaa. Joskus kasvu tapahtuu ihan itse ja voimme vahingossa luoda uutta kaunista toisillemme!

Kaunista syksyä!

Kuvat ovat kirjoittajan omia, kansikuva CC0 Pexels.