Siirry suoraan sisältöön
Teksti LUNG CANCER sinisellä pohjalla

Keuhkosyövän stigma, kohtelu ja haluttomuus hoitaa parhaalla tavalla

Kirsi Juntunen

Kirsi Juntunen

Keuhkosyöpää sairastava on syrjinnän kohteena sekä hoitotahonsa että muiden silmissä.

Terveydenhuollossakaan ei usein tiedetä, että jokainen, jolla on keuhkot, voi sairastua keuhkosyöpään. Nuoret ja tupakoimattomatkin. Asia ei ole yleisessä tiedossa.

Etenkin he, joiden ei ainakaan oleteta keuhkosyöpään sairastuvan, jäävät heitteille jo diagnoosia metsästettäessä. Viivästymisten vuoksi sairaus löydetään lähes aina vasta sen ollessa parantumaton. Lohduton ennuste ei kannusta lääkäreitä miettimään potilaan parasta eli hoitomuotojen tarjonta ja valinta on vähäinen.

Keuhkosyöpä ei ole yksi sairaus vaan hyvin monenlainen syöpä. Sitä ei osata – eikä aina haluta hoitaa parhaalla mahdollisella tavalla. Tavalla, joka pitäisi suoda kaikille syöpää sairastaville.

Stigmana pidän syyllistämisleimaa, joka tarkoittaa yhteisön kielteistä ja usein perusteetonta asennoitumista keuhkosyöpään sairastuneeseen.

Keuhkosyöpäsairas muiden silmissä

Keuhkosyöpä on yhä vahvasti leimautunut tupakoitsijoiden syöväksi. Osa tietää myös muun muassa asbestin vaarallisuuden.

Harva tietää, että keuhkosyöpään voi sairastua jokainen, jolla on keuhkot. Jopa urheilijat, hyvin terveitä elintapoja noudattavat, tupakoimattomat.

Itse olen se keskimäärin ihan hyvillä elintavoilla elellyt, tupakoimaton. Syöpäepäilystä alkaen stigma on ollut kohtaamisissa läsnä; kertoessani syövästä terveyskäynneillä tai kenelle tahansa kohtaamalleni.

Huomaan alun empatian vaihtumisen kylmyydeksi. Usein näen heidän yllään kuvitteellisen ajatuskuplan: ”Tupakoitsija, idiootti, mitäs poltti.”

Ilmapiirin muutoksen huomaa heti. Vaikka jatkaisin mantralla – EN ole tupakoinut, se tieto valuu kuin vesi hanhen selästä. Entä jos olisin tupakoinut, enkö ansaitsisi myötätuntoa?

On paljon sekä itseaiheutettuja että satunnaisen valinnan myötä tavaksi jääneitä tapoja, jotka aiheuttavat sairauksia. Esimerkkeinä ylipaino, alkoholismi, huumeiden käyttäminen ja aikanaan HIV.

Keuhkosyöpää sairastava terveydenhuollossa sylkykupin asemassa

Miltä stigman näkyminen tuntuu terveyskäynnillä? Yllättääkö, jos kerron, etteivät terveydenhuollon työntekijät yleensä tiedä, että tupakoimattomat voivat sairastua keuhkosyöpään?

Näin vuonna 2023. Kommentteina saa kuulla: ”AI KAUHEA! Ihanko totta??”

Tupakoimaton, terveillä elintavoilla varustettu saa osakseen epäuskoisia katseita.

Keuhkosyövän varhaisessa löytämisessä on viiveitä ja puutteita. Tupakoimattomilta jää usein ottamatta keuhkojen röntgenkuva.

Pitkittyneissäkään oireissa ei usein oteta keuhkoista TT-kuvia. Keuhkosyöpä ehtii liian usein levitä parantumattomaksi. Nuorilta, hyväkuntoisilta ja elämänjanoisilta viedään viivyttelyllä pohja elämältä.

Suunnitelmien mittakaava kapenee vuosikymmenistä kuukausiksi tai muutamaksi vuodeksi. Keuhkosyövän ennuste on julma, etenkin, jos se löydetään liian myöhään. Mitä tuhlausta!

Keuhkosyövän alalajit, geenimutaatiot, hoidot ja lääkekorvauspäätösten syrjivyys

Väitän, ettei ole sama, missä päin maata asuu ja missä sairastuneen keuhkosyöpää hoidetaan.

Kaikissa pienissä yksiköissä ei olla omaksuttu uusinta tietoa. Kaikilla keuhkosyöpää hoitavilla lääkäreillä ei ole tietämystä ja erikoistumista hoitaa eri tavoin sairastuneita.

Keuhkosyövästä pitäisi etsiä geenimutaatioita, koska hoitovaihtoehdot ovat niin vähäiset. Eri mutaatioilla on erilaisia hoitomahdollisuuksia hoitoprotokollajärjestyksineen. Useimmille on tarjolla vain yksi hoitovaihtoehto, sytostaatit.

Monesta sairastuneesta tuntuu, ettei hoitotaho halua selvittää asioita potilaan parhaaksi. Ihmisten yksilöllisyyttä ei huomioida riittävästi. Kela-Hila-Palko -akselin hitaus lääkehoitoihin liittyen tappaa. Keuhkosyöpää koskevien lääkkeiden päätökset ovat paljon muita syöpiä julmempia ja lähes aina kielteisiä.

Seulontaa ei tehdä, vaikka keuhkosyöpä on kolmanneksi yleisin syöpämme.

Keuhkosyöpään kuolee vuosittain enemmän kuin rinta-, eturauhas-, iho-, kilpirauhas- ja kohdunkaulansyöpiin YHTEENSÄ.

Keuhkosyövän osalta olisi paljon parannettavaa!

 

Kuva: Anna Tarazevich/Pexels