Siirry suoraan sisältöön
Covid-19 -teksti valkoisista pillereistä punaisella taustalla

Koronatiedotuksessa on omanlaisensa haasteet

Minna Anttonen

Minna Anttonen

Meiltä on pyydetty syöpäsairauskohtaisia tiedotteita covid-19 -sairauden vaikutuksista. Toistaiseksi kertynyt tieto on yleisluonteista, tutkimukset eivät vielä ole vertaisarvioituja ja kehotus on olla vetämättä niistä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Erikoissairaanhoidon henkilöstö on tavallistakin kiireisempää, joten tiedotteiden ja selvitysten saaminen heiltä ei käy ihan käden käänteessä.

Käytännön tiedotustoimissa erikoissairaanhoito on toiminut ripeästi. HUS Syöpäkeskus on avannut koronapuhelimen. HUSin koronapuhelimelta olemme toivoneet usein kysyttyjen kysymysten kokoamista. Siihen ei toistaiseksi tartuttu. Asia on vaikea; syöpähoidot ovat räätälöityjä, samoin niiden siirtämiset ja uudelleen järjestelyt. Jos aletaan vastaamaan yleisesti, se saattaa aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyjä. Omasta hoidostaan voi jokainen tietenkin tarvittaessa kysyä.

Koko Euroopassa on herätty huoleen siitä, että syöpäpotilaiden diagnoosit viivästyvät, hoidot siirtyvät ja tutkimukset viivästyvät. Kansallisella tasolla ei ole vielä ollut saatavissa koottua tietoa siitä, miten eri syöpähoitoja ja tutkimuksia on mahdollisesti jouduttu siirtämään, kun resursseja on tarvittu enemmän tehohoitoa varten. On myös tuotu esiin hoitojen siirtymiset, koska ihmiset eivät mene erikoissairaanhoitoon jo varatuille käynneille tartunnan pelossa.

Hoitojen viivästyminen ja mahdollinen ruuhkautuminen myöhemmin on epätoivottava tilanne. Jos sairaalakäynti huolestuttaa enemmän kuin tutkimukset tai hoidon jatkuvuus, on syytä olla ensin yhteydessä hoitavaan yksikköön ennen kuin päättää jättää käynnin väliin. Viranomaisilta voi edellyttää sekä potilaiden että sairaanhoidon henkilöstön turvaamista asiallisin suojavarustein.

 

Mistä tietoa koronaviruksesta syöpäpotilaalle?

HUS Syöpäkeskuksen koronaviruspalvelupuhelin

HUSLABin ja kuvantamisen puolelta löytyy myös heidän toimintaansa liittyvät usein kysytyt kysymykset.

Useimmissa kaupungeissa syöpäpotilaille ei ole omaa koronapalvelupuhelinta. Monissa sairaanhoitopiireissä on kuitenkin avattu koronaneuvonta, jonne syöpäpotilaatkin voivat olla yhteydessä. Näiden yhteystiedot löytyvät hoitavien yksiköiden omilta sivuilta. Lisäksi on laadittu erilaisia ohjeistuksia, esimerkiksi TAYSissa syöpäpotilaille on julkaistu koronaan liittyen oma potilasohje.

Kaikki syövästä -sivustolta löytyy kysymyksiä ja vastauksia koronaviruksesta. Artikkeli päivittyy jatkuvasti.