Siirry suoraan sisältöön
Euroopan unionin lippu liehuu

Kovat piippuun – Euroopan syöväntorjuntasuunnitelma

Matti Järvinen

Matti Järvinen

EU on panemassa kovat piippuun syövän torjunnassa. Europe’s Beating Cancer Planissa liikutaan korkealla tukeutumalla muun muassa ”health in all policies” ja “whole-of-government” periaatteisiin. Hyvä niin, sillä syöpää ja muita sairauksia ei torjuta vain terveystoimilla, vaan työtä tehdään monilla yhteiskuntaelämän alueilla.

Toisaalta suunnitelman laajuus hämmentää. Siinä törmää tukahduttavaan määrään mahtavia instituutio-hankkeita, strategioita, missioita, direktiivejä, toimielimiä, aloitteita, rahastoja, projekteja ja hyviä aikeita. Rahoituskin sirpaloituu. Se tietää kovaa kilpailua resursseista. Pysyyköhän hanke kenenkään käsissä?

Potilasjärjestöt (ECPC – European Cancer Patient Coalition ja EPF – European Patient Forum) korostavat suunnitelman toteutumista käytännössä. Niiden mukaan vain ”loppukäyttäjien” arvio antaa tuloksista todellisen kuvan.

EPF toivoi hankkeiden arviointia kustannus-hyöty -näkökulmasta. Suunnitelmalle asetettavaan seurantaryhmään ne toivovat potilasjärjestöjen virallista edustusta. Molemmat järjestöt korostavat tarvetta muokata suunnitelman yksityiskohtia yleisesti ymmärrettävään muotoon.

Ohjelman tärkeimmäksi tavoitteeksi nostetaan potilaiden, heidän perheidensä ja laajan yleisön hyvinvoinnin edistäminen suunnitelman joka portaalla. Siinä voi tuntea vienon tuoksahduksen potilasnäkökulmasta. Ihmisten terveystiedon (health literature) merkitystä korostettiin ennakoinnissa, mutta tarvetta siihen olisi koko hoitopolun varrella.

Pois olivat suunnitelmasta jääneet muun muassa EU:n aiemmat pyrkimykset potilaiden oikeuksien edistämiseksi. Potilaiden vaikuttamiselle se olisi antanut konkreettista pohjaa.

Suunnitelmaan on koottu lähes kaikki tarpeellinen syövän ehkäisyn, sairauden hoidon ja ihmisen jälkihoidon kannalta. Sitä ohjaa vahva usko tekoälyyn, geeniteknologiaan ja hoitoyksiköiden keskitettyyn yhteistyöhön. Sen tärkein merkitys on se, että EU tunnustaa tasaveroisen syövän hoidon yhdeksi tärkeimmistä terveysalan haasteista Euroopassa.

Oma mielenkiintoni yksityiskohdissa kohdistui toimenpiteisiin syövän jälkeisen elämän turvaamiseen. SSP:n työelämähanke on EU:n eturintamassa työelämään palaavien ihmisten tukemisessa. Me eläkeläiset jäämme jatkossakin pitkälti oman onnemme nojaan. Tosin luvassa on ”Syövästä selvinneen älykortti” touhujamme seuraamaan.

Tutustu Euroopan syöväntorjuntasuunnitelmaan

 

Kuva: CC0 / Pixabay