Siirry suoraan sisältöön

Kuoppia työpolulla? Tuoreen työelämäkoordinaattorin terveiset

Marketta Liljeström

Marketta Liljeström

Aloitin tällä viikolla työelämäkoordinaattorina Suomen Syöpäpotilaat ry:ssä.  Työskentelen Emman parina STEAn rahoittamassa Suomi 100 -hankkeessa ”Elossa ja osallisena, myös työelämässä!” Se mitä kaikkea tämän juuri alkaneen hankkeen puitteissa tulemme toteuttamaan, kirkastuu tulevien kuukausien aikana. Tavoite on kuitenkin kirkkaana mielessä: toisaalta tukea työikäisten syövästä selvinneiden paluuta töihin ja toisaalta korostaa työelämän merkitystä ihmisen kokonaishyvinvoinnin kannalta jo hoito- ja kuntoutuspoluilla tarpoessa.

Jokaisen syöpäkertomus on erilainen ja jokainen sairastunut lähtee matkalleen omista lähtökohdistaan. Työelämän suhteenkin muuttujia riittää. Yksi kaipaa töitä sairaudenkin aikana kaiken sen vastapainoksi, viemään ajatukset sairaudesta muualle. Toisen hoidot vievät niin huonoon kuntoon, että työnteko on utopiaa. Kolmas sairastuu ennen opintojen valmistumista tai ensimmäistä työpaikkaansa ilman työtä, johon palata. Neljäs jännittää puolikuntoisena yt-neuvottelujen tuloksia ja viides miettii, miten selittää työhaastattelussa syövän nakertama aukko cv:ssä. Tuntuuko vanha työ enää mielekkäältä tai mahdolliselta? Miten kiskoa itsensä takamatkalta terveyttä puhkuvien rinnalle ja ohi kovassa kilpailussa työpaikoista?

Kertomuksia on yhtä monta kuin on kertojaakin. Siksi hankkeessakin haluamme kohdata jokaisen yksilönä, etsiä tapoja tukea kunkin omia tavoitteita ja tukea haasteiden ylittämisessä. Hankkeen aikana tulen liikkumaan ympäri Uuttamaata ja odotan tapaamisiamme työpajoissa ja tilaisuuksissa. Jos koet, että asia koskettaa sinua, liity Paluu töihin -ryhmään Facebookissa, tai ota rohkeasti suoraan yhteyttä. Laitamme myös pian liikkeelle kyselyitä. Haluamme kuulla millaisia työelämän haasteita syövästä selviytyneet ovat kohdanneet, että voimme räätälöidä mahdollisimman hyvin tarpeita vastaavaa toimintaa.

Itse olen koulutukseltani teologi ja aineenopettaja. Olen työskennellyt pätkissä yliopistolla tutkimusprojekteissa ja opettanut ihmisiä alakoululaisista eläkeläisiin ja nyt siis uuden ja innostavan edessä. Vapaa-aikana harrastan lastenkulttuuria pienen päiväkotilaisemme kanssa ja nautin maalaisilman hengittämisestä.