Siirry suoraan sisältöön
Magnolia 2017_AuroraBorealis

Terveisiä työelämästä: Miten kesyttää peto nimeltä työkokeilu?

Aurora Borealis

Aurora Borealis

Aloita hakeminen ajoissa

Hoitosi ovat kesken etkä ole varma, milloin pystyt aloittamaan työt. Työnantaja ottaa sinut ylimääräisenä töihin, joten työskentelyn aloittamista voi hyvin todennäköisesti siirtää.

Hae useaa piilotyöpaikkaa, koska yhden kortin varaan ei kannata jäädä.

Älä tee näin

Odota, että olet varmasti siinä kunnossa, että voit hakea työkokeilupaikkaa. Olet liian myöhään liikkeellä.

Paikan hakemisessa voi mennä ikuisuus, koska kiinnostusta ilmaiseen työntekijään on, mutta kenelläkään ei ole aikaa kouluttaa uuteen työhön.

Tee näin

Mieti, mitä haluat työkokeilun aikana tehdä ja millaisessa yrityksessä haluat tehdä töitä. Sinulla on mahdollisuus vaihtaa alaa ja tehdä työtä, josta olet kiinnostunut ainakin muutaman kuukauden ajan.

Älä tee näin

Palaa takaisin työhön, jota olet pitkään tehnyt, vaikka toisenlainen työ kiinnostaisi. Työkokeilu on loistava mahdollisuus johonkin uuteen.

Tee näin

Muista, että suomalaiset ovat koko ajan pois töistä eli joulu-, vuosi-, syys-, hiihto-, pääsiäis-, juhla-, pyhäpäivä- tai varsinkin perunannostolomalla. Ihmisten tavoittaminen voi olla haasteellista.

Älä tee näin

Hämmästy siitä, ettei soittoihisi/soittopyyntöihisi/sähköposteihisi jne. vastata.

Olet tuntematon henkilö, joka haluaa töihin. Työ- tai työkokeilupaikan etsijöitä voi olla lukemattomia eikä vastaanottajaa kiinnosta vähääkään tilanteesi, koska hänellä/heillä on/voi olla valtavasti tekemistä.

Rentukkapolku. Kuva: Aurora Borealis

Rentukkapolku.

Tee näin

Soita AINA ensin, kerro työkokeilumahdollisuudesta ja varmista, voitko lähettää viestin. Lähetä viesti, erillinen ansioluettelo, LinkedIn-sivun linkki ja tieto mahdollisesta blogista. Soita uudelleen.

Saat monista paikoista ystävällisiä vastauksia tai viestejä, joissa selitetään, miksi mahdollisuutta työkokeiluun ei ollut työtilanteen, kiireen, toimitilojen tms. vuoksi. Minä arvostin mukavaa ja kohteliasta suhtautumista.

Älä tee näin

Odota, että sinulle vastataan.

Soita uudelleen yritykseen, jonne olet lähettänyt sähköpostin ja varmista, pääsisitkö heille töihin.

Tee näin

Mene kiinnostavien yritysten haastatteluihin, vaikka he ilmoittaisivat etukäteen, etteivät he voi ottaa sinua työkokeiluun tai heillä ei ole mahdollisuutta tai määrärahaa palkata sinua myöhemmin. Heillä voi olla tiedossa jokin toinen yritys, jota varten sinua haastatellaan.

Älä tee näin

Lamaannu. Jatka soittamista kiinnostaviin yrityksiin, vaikka tuntuu kauhistuttavalta, ettei kukaan halua sinua edes ilmaisena töihin.

Muista, että eläkekassalle ja mahdolliselle rekrytointiyritykselle olet vain yksi monista. Aikataulut venyvät, sinusta huolehtiva henkilö on pitkällä lomalla ja hän on ainoa, joka tietää tilanteestasi. Rekrytointiyrityksen edustaja lupaa soittaa mahdollisille työnantajille, mutta ei soitakaan. Elämä ei aina mene, kuten sen toivoisi menevän.

Kukaan ei maksa sinulle tai maksaa viiveellä, aikataulut eivät päde ja jäät työttömäksi lukemattomista yrityksistäsi huolimatta. ”Onneksi” työttömyydestä rangaistaan eli ilman työtä jääviltä viedään viiden päivän tulot, jopa vuosien syöpäsairauslomien jälkeen. Kiitos, valtio.

Tee näin

Jos et tavoita päättävässä asemassa olevaa henkilöä, niin soita hänestä seuraavalle henkilölle. Viestisi saattaa mennä perille.

Älä tee näin

Ihmettele, mikä sinussa on vikana, kun ketään ei kiinnosta ottaa työhön ilmaista työntekijää, jolle eläkekassa maksaa palkan.

Tutuksi kuvittelemaltani yritykseltä tuli lyhyt ”ei kiitos”. Tilanne ei ollut heille sopiva eikä tiloja ollut käytössä, mutta tieto tuntui katalalta työttömyyden uhatessa.

Tee näin

Soita, lähetä sähköpostilla hakemuspaperit ja soita uudelleen. Mene haastatteluihin, koska tutustut mielenkiintoisiin ja lahjakkaisiin ihmisiin ja opit koko ajan uutta. Käyntisi voi poikia tekstinkirjoituspyyntöjä, jos olet sisällöntuottaja. Ilmaistyö näyttää hyvältä, kun listaat osaamisiasi.

Älä tee näin

Masennu. Sinulla on aina vähintään yksi ihminen puolellasi!

Tee näin

Ole ällöttävän pirteä, päivitä ansioluetteloasi, mieti aina työnantajalle sopiva hakemusteksti, teeskentele kivaa ja jatka soittamista mahdollisille työnantajille.

Pahin älä tee näin

Älä usko saamiisi ennusteisiin ja hävitä työnantajalta yt-neuvotteluissa saamiasi irtisanomispapereita (syöpä on ihan paras irtisanomisperuste!), koska uskot kuolevasi.

Sekös harmittaa, kun et kuolekaan ja joudut jäljittämään papereita entiseltä työnantajaltasi ja palkanlaskennasta. Papereiden saamisessa kestää, saat virheelliset paperit ja liiton edustaja joutuu pyytämään oikeanlaiset paperit ja lopulta saat täysin naurettavan työttömyyskorvauksen helmikuun ajalta. Nauraisit, jos jaksaisit.

Usko itseesi

Sinulla on työ- ja tautisuuskokemusta, kärsivällisyyttä, tietoa, osaamista ja olet jo taistellut tiesi takaisin työelämään hurjien kokemusten kautta. Onnea uuteen työhön!

Kuvat ovat kirjoittajan omia. Kansikuvassa magnolioita.