Siirry suoraan sisältöön
Lääkäri tietokoneen ääressä

Pitääkö potilaan lukea itse oma lääkärinlausuntonsa?

Merja Kallio

Merja Kallio

”Apua, mitä minä teen?”, kuului puhelimestani. Tuttavani, toisen lääkärin potilas, oli todennut, ettei pysty töihin. Hän oli saanut erikoislääkäriltä pyytämänsä B-todistuksen sairauslomaa varten.

Hänellä oli vaikea reumansukuinen tauti, joka aiheutti pahat paksusuolen, sappiteiden ja useiden nivelien ja värikalvon tulehdukset. Lonkkanivel oli niin kipeä, että parin sadan metrin kävely keppiin nojaten johti parin päivän lepoon. Hoitoa ei voitu enää tehostaa. Toinen silmäkin oli tulehduksen vuoksi miltei sokea ja alipaino oli lisäravinteista huolimatta huomattava.

Toimintakykyä oli B-todistuksessa kuvattu ainoastaan yhdellä lauseella: ”kiipeää ketterästi itse tutkimuspöydälle” – ei muuta. Onneksi potilas osasi kyseenalaistaa B-todistuksensa.

Laadin uuden, jossa kuvasin näön, ripulin, kipujen ja väsymyksen aiheuttamat olennaiset toimintakyvyn puutteet perusteellisesti. Potilas sai toipua pitemmällä sairauslomalla, joka tällä todistuksella myönnettiin.

B-lääkärinlausunto tarvitaan pidempää sairauslomaa tai eläkettä varten. Se toimitetaan Kelaan tai työeläkeyhtiöön ja potilas saa lausunnosta kopion. Usein potilaat valittavat, että eläkkeelle tai sairauslomalle ei pääse, mutta eivät ole selvillä syystä siihen.

Jokaisen tulisi lukea oma B-todistuksensa. Sen teksti koskien löydöksiä, tutkimustuloksia ja joissakin tapauksissa myös oirekuvauksia, on usein lääketieteellistä ammattikieltä. Näiden lisäksi B-todistuksesta pitäisi löytyä toimintakyvyn kuvaus. Kuvaus on arkikielinen selostus siitä, mitä pystyy tekemään tai mihin ei pysty – ja miksi.

Vakuutusyhtiö ottaa kantaa työkyvyttömyyteen juuri tämän toimintakyvyn kuvauksen perusteella. Potilaan tulee siis tarkastaa todistus toimintakyvyn kuvauksen osalta ja varmistaa, että se on totuudenmukainen ja huolellisesti tehty. Siitä pitäisi selvitä minkälaiset taudin aiheuttamat rajoitteet ja vaivat estävät työnteon.

Suomen Lääkäriliiton (2016) ohjeen mukaan lääkärin pitää todistukseen kirjata ”selkeästi kuvatut toiminnalliset vajavuudet täydennettynä asiaan merkittävästi vaikuttavilla laboratorio- ja kuvantamislöydöksillä”.

Viidentoista minuutin vastaanotolla toimintakykyyn liittyvät asiat eivät aina täysin tule ilmi ja kiireisessä erikoissairaanhoidossa saatetaan laittaa vain sairaskertomusmerkintä todistukseen.

Potilaan on hyvä jo etukäteen miettiä, miten toimintakykyään ja sen rajoitteita lääkärille kuvaa todistusta tarvitessaan. Mikäli todistuksen kuvaus ei vastaa arkista toimintakykyä, on syytä pyytää toinen todistus.

 

Kuva: CC0 / Pixabay