Siirry suoraan sisältöön
Mustavalkoinen kuva, kolme kättä nyrkissä, tuotu yhteen yhteistyön merkiksi

Puheenjohtajan jäähyväiset: 15 vuotta potilasjärjestön vaiheita

Pirkko Rönkkö

Pirkko Rönkkö

Vuoden 1999 helmikuussa täytin 50 vuotta ja juhlat olivat isot, koska niin halusin. Toukokuussa olimme purjehtimassa Kreikan merillä ja löysin patin rinnastani, josta alkoikin tämän tarinan monet kokemukset, oppimiset ja tapaamiset.

Kun pääsin leikkauksen jälkeen sairaalasta kotiin, seuraavana päivänä menin Mikkelin syöpäneuvonta-asemalle kyselemään, mitä minä sieltä saan. Sainkin melkoisen kokemusryppään, jota kesti siitä alkaen tähän päivään asti. Tuskinpa se vieläkään loppuu kokonaan!

Vuodet ovat pitäneet sisällään toimintaa paikallisosastossa, alueellisessa ja valtakunnallisessa syöpäyhdistyksessä sekä potilasjärjestössä. Näkemykset ja kokemukset ovat olleet huimia sekä monet kuulemani tarinat päätähuimaavia, jopa kauhistuttavia. Monesti olen huomannutkin, kuinka ihminen on rakennettu kestämään niin kovia sairauksien tuomia kokemuksia, joista kaikki eivät edes selviä.

Toiseksi suurin kokemus on tietysti ollut yhdeksän vuotta Suomen Syöpäyhdistyksen hallituksessa sekä useampi vuosi sen järjestelytoimikunnassa. Vuodet siellä toivat lisää näkemyksiä siitä, kuinka laadukasta toimintaa suomalaisessa lääketieteessä on sairauksien hyväksi ja hyödyksi. Samoin tutkimustoiminta on meillä ainutlaatuista, huomioiden kuinka pieni maa Suomi on tässä globaalissa kentässä.

Suurimpana ja tärkeimpänä roolina tällä vapaaehtoisen urallani koen oloni Suomen Syöpäpotilaat ry:ssä. Sielläkin olen kulkenut ”alusta loppuun”: ensin hallituksen varajäsenenä, sitten varsinaisena jäsenenä, sitten varapuheenjohtajana ja viimeiset vuodet puheenjohtajana. Olen siis kulkenut tuon reitin alusta loppuun vuodesta 2005 alkaen! Olen saanut kokea, kuulla, nähdä ja tuntea niin iloja kuin surujakin.

Hallitustyöskentely on ollut mielenkiintoista ja opettavaa. Monenlaisia ihmisiä olen matkani varrella saanut tavata ja mielestäni tullut kaikkien kanssa hyvin toimeen. Yhteisymmärrys asioiden hoitamisessa on löytynyt lähes aina, vaikka välillä tuntuikin unohtuneen miksi ja keitä varten olemme täällä vapaaehtoisina. Osaava ja vastuunsa kantava henkilöstö on myös auttanut asioiden hoitamisessa parhaalla mahdollisella tavalla.

Mielenkiintoiset vuodet ovat nyt osaltani ohi, siispä loppu hyvin kaikki hyvin!

Lämpimästi toivotan kaikille syöpätoimijoille niin palkkatyössä oleville kuin vapaaehtoisillekin kaikkea hyvää ja ahkeruutta tuleville vuosille koko syöpäkentän eduksi ja tueksi!

Hyvää joulua ja uutta vuotta 2021!

 

Kuva: Kevin Butz / Unsplash