Siirry suoraan sisältöön
teetä sinisessä kupissa mustaa taustaa vasten

Syöpään sairastuneen turvallisuuden tunne

Eva-Maria Strömsholm

Eva-Maria Strömsholm

Mikä merkitys turvallisuuden tunteella on syöpään sairastuneelle? Tarkoittaako se että voi ottaa mukaan läheisen lääkärikäynnille tai tietoa omasta hoitosuunnitelmasta? Lisääkö empaattinen ja kuunteleva lääkäri turvallisuuden tunnetta?

Syöpäpotilaalle turvallisuuden tunne on yleensä melko tärkeä. Hänen pitää luottaa hoitohenkilökuntaan ja lääkäreihin, ymmärtää että ammattilaiset tietävät ja tekevät parhaansa potilaalle.

Moni syöpäpotilas kertoo pitävänsä tärkeänä hyvää kohtaamista ja että lääkärit ja hoitajat ovat empaattisia ja kiinnostuneita potilaasta. Mutta he arvostavat myös ammattilaisten tietämystä syövästä ja kykyä antaa informaatiota potilaalle. Jos sinut kohdataan hyvin, arvollisesti ja avoimesti, niin potilaana pystyt luottamaan hoitohenkilökuntaan. Näin ollen olet syöpäpotilaana myös rauhallisempi ja pystyt kohtaamaan uusia haasteita paremmin. Kaikki tämä lisää turvallisuuden tunnetta.

Mahdollisuus että syöpäpotilas aina pystyy ja saa ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon on myös yksi tärkeä asia syöpäpotilaille. Tämä antaa turvallisuuden tunnetta kun tieto on että saa ottaa yhteyttä aina vaikka asiakin olisi pieni.

Turvallisuuden tunne tulee myös siitä että lääkäri ja hoitaja pystyvät ja uskaltavat keskustella hoidosta potilaan kanssa. Tähän vaikuttavat tapa miten uudet ja myös hankalat asiat otetaan esille. Eräs sairastunut kertoi omasta kokemuksestaan: hänelle oli näytetty koko ”hoitopaketti” valmiina ja kukaan ei halunnut keskustella suunnitelman eri vaihtoehdoista. Tämä ei tuo syöpäpotilaalle turvallisuuden tunnetta. Potilas pitää osallistaa sekä hän saa osallistua hoitosuunnitelman tekemiseen. Potilaalla tulee myös olla mahdollisuus keskustella asiasta. Toinen syöpäpotilas on kertonut kokeneensa olevan vain joku diagnoosi, ei ihminen eikä potilas. Hänelle jäi tunne että keskustelu on hankalaa.

On myös tärkeää että syöpäpotilaille (ja tottakai muillekin potilaille) annetaan terveydenhuollossa aikaa. Sana ”aika” on yksi tärkeimmista sanoista potilaille. Jos potilaalle annetaan riittävästi aikaa ja myös aikaa keskusteluille ja kysymyksille, niin potilaalla on yleensä hyvä tunne ja kokemus että häntä kuunnellaan. Nämä seikat tuovat turvallisuuden tunnetta.

Myös mahdollisuus keskustella omalla äidinkielellään vakavista asioista lääkäreiden ja hoitajien kanssa lisää turvallisuutta. Kieliasia on monille tärkeä koska sairaana ja herkässä tilanteessa olevalle on tärkeää ymmärtää mitä kerrotaan. Jos kieltä ei ymmärrä, on vaikeaa tietää potilaalle tarkoitetusta informaatiosta. Kotiin lähtiessä ei jää turvallinen olo, koska ei ole ymmärtänyt asiaa kielellisesti tai mitä on kerrottu.

Turvallisuuden tunnetta tuo myös se että lääkäri osaa ja tietää sinun tapauksesi sekä ymmärtää sinua. Hän on hyvin perehtynyt sairauteen ja pystyy vastaamaan kysymyksiin ja on lukenut juuri sinun sairauskertomuksesi etukäteen. Mahdollisuus käydä saman lääkärin vastaanotolla on myös tärkeää syöpään sairastuneelle.

Toisille turvallisuuden tunnetta tuovat syöpäpotilaana mahdollisuus säännöllisiin kontrolleihin ja konsultoida sitä lääkäriä, joka parhaiten tietää juuri sinun sairaudestasi. Myös se että sinulla on mahdollisuus saada sama lääkäri kerrasta toiseen tuo erittäin paljon turvallisuutta. Silloin sinun ei tarvitse monta kertaa kertoa omaa syöpätarinaasi, vaan hän tietää sen jo ja pystytte edetä ja miettiä mikä sinulle olisi tässä tapauksessa paras hoito yms.

Monille turvallisuuden tunne tarkoittaa lyhyttä odottamisaikaa. Syöpäpotilaan kohdalla odottaminen on hankalinta, kun pitää odottaa kokeiden tai kuvantamisen tuloksia, lääkärin vastaanottoa ym. Jos odotusaikoja voisi lyhentää, niin potilas voisi kokea olonsa turvallisemmaksi ja hän ehtisi miettiä vähemmän kokeiden vastauksia.

Turvallisuuden tunne tarkoittaa myös rehellistä kommunikaatiota ja keskustelua hoitohenkilökunnan ja potilaan välillä. Jos hoitohenkilökunta ei tiedä vastausta, niin he ottavat selvää ja kertovat tästä potilaalle.

Joillekin turvallisuuden tunne tarkoittaa perhettä, läheisiä, ystäviä tai lemmikkejä.

Minulle turvallisuuden tunnetta tuovat kaikki yllä mainitut asiat ja luultavasti vielä useammat muutkin. Turvallisuus tarkoittaa minulle kokonaisuutta, jossa voin itse vaikuttaa ja olla läsnä.

Kuva: CC0 Pexels