Siirry suoraan sisältöön
Lumpeenkukka

Tietoa, tukea ja toivoa kesään

Jenni Tamminen-Sirkiä

Jenni Tamminen-Sirkiä

Aloitin Suomen Syöpäpotilaat ry:n (SSP) toiminnanjohtajana marraskuun 2023 alussa. Juuri nyt kesän ollessa kukkeimmillaan tuntuu tuo talvinen aika kaukaiselta. Siitä on yli kahdeksan kuukautta.

Alku on ollut vauhdikas. SSP:n tunnettuus arvostettuna toimijana ja yhteistyökumppanina on tehnyt minuun vaikutuksen. Yhdistys, joka on vuosikymmeniä työskennellyt syöpäpotilaiden kanssa ja heidän hyväkseen, on kerännyt matkan varrella valtavasti tietoa, kokemusta, yhteyksiä ja tiettyä arvovaltaa. Toiminta on rakentunut vastaamaan potilaiden tarpeisiin ja toimintaympäristön haasteisiin.

Kevät ja alkukesä ovat lempivuodenaikojani. Luonto herää, ja harmaaseen maahan sekä paljaisiin puihin syntyy vehreys. Värit ovat joka vuosi sanoinkuvailemattoman voimaannuttavia. Uskomaton uusi alku.

Minulla vilukissalla menee aina hetki sopeutuessa siihen, että ulos lähtiessä ei tarvitse pipoa, kaulaliinaa ja käsineitä. Heinä- ja elokuussa sitä on jo tottunut ympäröivän luonnon kukoistukseen, ja pipot, kaulaliinat ja käsineet on viimeistään nyt viety talvitakkien seuraksi kaappiin säilöön. Sitä uskoo jo, että ulkona tarkenee ilmankin.

Järjestösektorilla on puolestaan luvassa kylmää kyytiä. Julkisen talouden ja järjestöavustusten leikkaukset kohdistuvat molemmat samoihin henkilöihin. Henkilöihin, jotka ovat usein jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa. Aikana, jolloin järjestöjen työtä tarvitaan enemmän kuin ehkä koskaan, heikennetään niiden toimintaedellytyksiä.

Potilaiden ja heidän läheistensä asialla

Näinä aikoina jokaisen yhdistyksen lienee syytä kirkastaa, ketä ja mitä varten se on olemassa sekä punnita, mitä yhdistyksessä tehdään sellaista, mitä muut eivät tee. Syöpäpotilasoppaiden tuottaminen on keskeinen osa SSP:n toimintaa. Oppaista saatu tieto auttaa syöpään sairastunutta jäsentämään ja ymmärtämään tilannetta sekä parantaa edellytyksiä osallistua omaa hoitoa koskevaan jaettuun päätöksentekoon.

SSP on aidosti syöpäpotilaiden etuja ajava yhdistys, joka myös tuo aktiivisesti potilaan ääntä yhteiskunnalliseen keskusteluun sekä tarjoaa potilaille osallisuuden ja vaikuttamisen paikkoja. Kokemus siitä, että joku pitää puoliasi sekä vertaistuki ovat monelle kannatteleva tuki syöpään sairastuttua.

Toivo elää siitä, että toimintaympäristössämmekin koittaa vielä kevät ja kesä synkän ja kylmän talven jälkeen. Joka päivä koettu työn merkityksellisyys ja onni saada työskennellä aivan upeiden ihmisten kanssa ruokkivat toivoa. Samoin tieto, että Suomen Syöpäpotilaat ry on osa suurempaa, tietoa, tukea ja toivoa tarjoavaa yhteisöä, Syöpäjärjestöjä.

Juuri nyt minusta tuntuu, että elän kahta samanlaista vaihetta. Samaan aikaan kun alan uskoa, että ulkona tarkenee ilman pipoa ja kaulaliinaa, alkaa töissäkin olla jo kotoista olo. Suurin muutoshämmennys on väistynyt, ja tunnen asettuneeni uuteen työrooliini. Olen kiitollinen minut tähän saattaneista; yhdistyksemme luottamusjohdosta ja timanttisesta tiimistäni.

Toivon, että jokainen pystyy keskittymään ihanista kesäpäivistä nauttimiseen murehtimatta sellaisia asioita, joihin ei itse voi vaikuttaa.

Mukavaa kesää!

 

Kuva: John Patrick Gabriel/Unsplash