Siirry suoraan sisältöön
Auringon kajo lumisessa metsässä

Uusia vuosia syöpäpotilaille

Matti Santalahti

Matti Santalahti

Kiitos kaikelle, millä syöpäpotilaille – minulle ja muille – kääntyy taas uusi kalenterin aukeama. Ja toivottavasti vielä monta uutta.

Kiitos ammattitaidosta ja lämmöstä

Hoitajat ja lääkärit tekevät syöpäpotilaiden kanssa työtä ammattitaidolla ja lämmöllä. He tietävät, kuinka arvokasta on pelastaa potilaalle mahdollisimman hyvä elämä, vaikkei vuosien määrää voi päättää.

Potilasjärjestöt ja muu syöpäperheen väki tekee kaikkensa, että syöpäpotilaat saavat vertaistukea ja tietoa sekä kaikkea muuta yhteistä, mitä kukin sairaudessaan tarvitsee.

Kiitos tutkijoille

Syöpätutkijat tekevät sairastuneiden ja sairastuvien hyväksi tärkeää työtä. Perustutkimuksella pyritään saavuttamaan läpimurtoja, joilla sairauden etenemistä voitaisiin hidastaa tai estää. Soveltavalla tutkimuksella viedään jo uusia löytyneitä mahdollisuuksia lähemmäs käytäntöä. Lopulta kehityksen polku johtaa uusiin lääkkeisiin.

Tutkimus ja kehitys ovat aikaansaamassa sen, että syövänhoidosta tulee yhä henkilökohtaisempaa. Syöpä on kullekin uhrilleen erilainen, erilaisia keinoja vaativa. Samalla kehitys tulee antamaan uusia elinvuosia syöpäpotilaille.

Kiitos lääkehoidon kehittymisestä

Uusia vuosia syöpäpotilaille voivat tuoda lääkkeet, jotka yhä täsmällisemmin vaikuttavat syövän hallintaan tietyn tyyppisillä potilailla. Nämä voivat olla kokonaan uusia lääkkeitä tai valmisteita, joille on tutkimuksen kautta löydetty uusia käyttömahdollisuuksia.

Myös diagnostiikka kehittyy. Syövänhoidon aloittamiseen liittyy yhä tavallisemmin vaihe, jossa paneudutaan potilaan elimistön mahdollisuuksiin käydä syöpää vastaan tehokkailla keinoilla.

Kiitos sinulle, joka ajat asiaamme

Syöpään sairastuva kohtaa – paitsi kanssaihmisten lämpöä – myös yhteiskunnan, jossa ihan joka asiassa ei ehkä ole ajateltu syöpäpotilaan tilannetta ja toiveita. Kiitos sinulle, potilasjärjestön aktiivi tai muu vaikuttaja, joka jaksat toimia muiden puolesta. Ja herättää yhteiskunnan huomaamaan.

Muotoseikat saattavat estää syöpähoidon asianmukaisen korvaamisen, lääkkeiden saannissa voi olla vakaviakin vaikeuksia, harvinaiset syövät saattavat hitaasti yltää samalle hoidon tasolle kuin yleisemmät, potilaan asuinpaikka voi vaikuttaa harvinaisemman tai vaativamman hoidon saantiin.

Yhteiskunnallisessa keskustelussa ei aina muisteta syövän asemaa yhtenä vakavana sairautena, joka voi tavoittaa kenet tahansa ja yllättäen muuttaa vaikkapa eläkevuodet sairastamisen vuosiksi. Tai osua nuoreen, joka saa syövän kutsumattomaksi vieraakseen kesken valoisien tulevaisuuden suunnitelmien.

Yhdenkin elämän pelastaminen tai mahdollisimman hyvien vuosien turvaaminen – syövästä huolimatta – on yhteiskunnaltakin tärkeä teko.

Kiitos kauniista sanoistasi

Joulun alla ja vuoden vaihtuessa muistamme toisiamme. Me Syöpäpotilaat olemme yhteisöissämme pysähtymässä ja katsomassa eteenpäin, tulevaan vuoteen. Olkoon sekin hyvä yhteinen vuosi, taas uusi.

 

Kuva: Alesia Kozik/Pexels