Siirry suoraan sisältöön
monia käsiä pitämässä kiinni toisistaan ruoho taustalla

Vertaistuen hyödyt

Eva-Maria Strömsholm

Eva-Maria Strömsholm

Istut kotona ja mietit miksi tämä tapahtui minulle ja miten voin tästä jatkaa eteenpäin. Tunnet olevasi yksinäinen ja että kukaan ei juurikaan sinua ymmärrä. Sinulla on ystäviä ja perhe, joka tukee sinua, mutta se ei tunnu riittävän. Voisiko jonkun samankaltaisen tapahtuman kokeneen ihmisen kanssa keskustella? Vertaistuki, voisiko se olla ratkaisu?

Mitä vertaistuki oikeastaan on? Terveyskylä.fi-sivustolla todetaan vertaistuesta näin: ”Vertaistuki on kokemusten jakamista toisen saman kokeneen kanssa. Vertaistuki tarkoittaa kokemustietoon perustuvaa tukea, jonka tärkeimmät elementit ovat kertominen ja kuunteleminen.”

Vertaistuki voi olla tapaamista kohtalotovereiden kanssa tai puhelinkeskustelu. Vertaistukea voi myös saada netin kautta, keskusteluryhmissä tai henkilökohtaisesti ryhmissä. Me olemme erilaisia ja eri vertaistuen vaihtoehdot sopivat eri ihmisille.

Vertaistuki antaa tietoa, toivoa ja tukea. Nämä kolme avainsanaa ovat tärkeitä henkilölle, joka käy läpi jonkinlaisen kriisin elämässään, esim. saadessaan syöpädiagnoosin. Syöpäpotilaan on tärkeä saada tietoa syövästä, hoidosta ja muista asioista, jotka vaikuttavat hänen elämäänsä tulevina viikkoina, kuukausina tai vuosina. Tieto toisen ihmisen läpikäymistä hoidoista, sivuvaikutuksista jne. auttaa omalla hoitopolulla. Vertaistuki antaa toivoa. Toivoa siitä että onnistuu käymään läpi hoidot vaikka ne olisivat hankalat ja vaikeat. Toivoa siitä että eräänä päivänä hoidot ovat ohi ja että pystyy läpikäymään vaikean elämänvaiheen ja sen jälkeen jatkaa eteenpäin. Vertaistuki antaa tukea. Tukea silloin kun henkilö kokee olonsa synkäksi tai ettei jaksa enää tai tuntee itsensä yksinäiseksi. Me kaikki tarvitsemme tukea jossain vaiheessa ja jossain määrässä. Se että saa tukea kun sitä tarvitsee on yleensä tärkeää.

Mitä hyötyä vertaistuesta on? Tähän on vaikea vastata koska olemme kaikki erilaisia ja elämäntilanteet voivat olla erilaisia. Vertaistuen hyöty on yksilöllistä. Joskus ryhmäkeskustelu voi olla jollekin paras tapa saada tukea ja toivoa ja jollekin voi kohtalotoverin tapaaminen kasvokkain olla paras vaihtoehto. Se paras asia vertaistuessa on juuri se, että se sopii kaikille koska vaihtoehtoja on monia. Tärkeintä on saada vertaistuesta toivoa, tietoa ja tukea.

Istut kotona ja tunnet että ajatukset ja tunteet ovat hankalia. Otat puhelimen ja soitat henkilölle joka on sinun kohtalotoverisi, olet hänen kanssa monta kertaa keskustellut. Keskustelette hetken ja puhelun jälkeen tunnet että et olekaan niin yksinäinen, ja että pystyt keskustelemaan hankalista asioista toisen kanssa. Paha ahdistus helpottaa. Myöhemmin illalla menet nettiin ja keskusteluryhmään. Luet muiden jäsenten postauksia ja vastailet jollekin: ”tsemppiä, olet ajatuksissani”. Sinä olet vastavuoroisesti tarjonnut toiselle kohtalotoverille vertaistukea.


Suomen Syöpäpotilaat ry tukee aikuisia syöpään sairastuneita ja heidän läheisiään. Potilasverkostot tarjoavat mahdollisuuden monimuotoiseen vertaistukeen.