Siirry suoraan sisältöön
Lapsi valaistun joulukuusen edessä

Vietetään merkityksellinen joulu

Minna Anttonen

Minna Anttonen

Elämän merkityksellisyyden lähteistä saimme kuulla Suomen Syöpäpotilaiden syyskokouksen 50-vuotisjuhlapuheessa, jonka piti filosofi Frank Martela. Elämän merkityksen sijaan juhlapuhuja korosti merkityksellisyyden kokemusten tärkeyttä.

Juhlapuhetta kuunnellessani ymmärsin, miksi joulu on niin merkityksellistä aikaa vuodessa. Joulunodotuksessa varustan lahjoja, lähetän paketteja, olen mukana joulukeräyksessä, leivon ja paistan sen seitsemää sorttia. Frank kertoi meille, että investointi muihin tuo enemmän onnea kuin itseen satsaaminen. Sitä juuri teen ennen joulua, onnea itselleni muistamalla muita.

Jouluna käyn kirkossa ja haudoilla, pelaan lautapelejä, nautin jouluherkkuja, saunon, kuuntelen joulumusiikkia ja luen. Juhlani tulee juuri samoin menoin kuin monissa perheissä tapana on. Tradition ylläpitäminen on tapa osoittaa rakkautta.

Frankin mukaan merkityksellisessä elämässä tarvitaan muiden huomioimisen lisäksi myös yhteys omaan itseen. Siihenkin on jouluna aikaa, viimeistään iltayöllä sohvan nurkassa kuusenkynttilöiden valossa.

Tutkimusten mukaan elämän merkityksellisyyden syntyyn ei tarvita suurta kutsumusta, vaan kokemus tässä ja nyt siitä, että voimme tehdä valintoja ja että meillä on kyvykkyyttä toteuttaa asioita elämässämme. Omanlaisen joulun toteutus tuo iloa muille ja itselle. Siksi jokaisen pitääkin viettää joulua itselleen sopivasti.

Mieleeni merkityksellisenä on jäänyt syöpäsairaalan joulujuhla, jossa olen kerran saanut olla mukana glögiä jakamassa. Mikä tahansa tapa erottaa juhla arjesta, elämän merkityksellisyyden vuoksi, tuo pimeyden keskelle valoa.

Hyvää joulujuhlaa!

 

Kuva: Greg RosenkeUnsplash