Siirry suoraan sisältöön

Palko hyväksyi suosituksen ”siltakabtageeniautoleuseeli edenneen multippelin myelooman hoidossa”

teksti multiple myeloma vaaleanpunaisella pohjalla

Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvosto (Palko) hyväksyi suosituksen ”Siltakabtageeniautoleuseeli (…) edenneen multippelin myelooman hoidossa” kokouksessaan 2.2.2023.

Suomen Syöpäpotilaat ry otti tammikuussa 2023 kantaa suositukseen.

Suosituksen mukaan siltakabtageeniautoleuseeli kuuluu kansalliseen palveluvalikoimaan uusiutunutta ja refraktorista multippelia myeloomaa sairastavilla hyväkuntoisilla (ECOG 0-1) aikuispotilailla, jotka ovat saaneet vähintään kolmea aiempaa hoitoa, mukaan lukien immunomodulaattori, proteasomin estäjä ja CD38-vasta-aine, ja joiden tauti on edennyt viimeisimmän hoidon aikana.

Palko edellyttää, että myyntiluvan haltija ja ostaja sopivat erittäin merkittävästi julkista tukkuhintaa alemmasta hinnasta. Lisäksi Palko edellyttää, että myyntiluvan haltija ja kansallinen hintaneuvottelija sopivat osana hintaneuvotteluja hoidon seurantatiedon keruusta ja raportoinnista.

Siltakabtageeniautoleuseeli on geneettisesti muokattu CAR-T soluhoito, joka on tarkoitettu uusiutuneen ja hoitoon reagoimattoman multippelin myelooman hoitoon aikuisille, jotka ovat saaneet vähintään kolmea aiempaa hoitoa. Euroopan komissio myönsi sille ehdollisen myyntiluvan toukokuussa 2022. Hoidossa potilaan omat T-solut ohjelmoidaan uudelleen kimeeristä antigeenireseptoria (CAR) koodaavalla transgeenillä. Muokkauksen jälkeen CAR-T-solut siirretään takaisin potilaalle kerta-annoksena annettavana infuusiona. Hoitoon liittyy neljän viikon jatkoseuranta.” (Palkon suositus)

”Palkon näkemyksen mukaan merkittävä osa potilaista sai hoidolle hyvän vasteen, mutta teho on osoitettu hyväkuntoisilla, nuoremmilla potilailla ja tutkimusnäyttöön liittyy merkittävää epävarmuutta. Tarkempaa tietoa hoidon pitkäaikaisesta tehosta ja turvallisuudesta ei toistaiseksi ole käytettävissä. Palko painottaa, että lääke voidaan ottaa käyttöön ainoastaan tilanteessa, jossa lääkkeen hintaneuvottelut johtavat erittäin merkittävään hinnanalennukseen.” (ks. ed.)

Lue lisää suosituksesta ja sen tukiliitteistä.

Kuva: Anna Tarazevich / CC0 Pexels