Siirry suoraan sisältöön
Kolme ihmistä tietokoneen ääressä

Digikaveritoimintaa kokeillaan Pohjois-Savossa

Aleksi Leppänen

Aleksi Leppänen

Hetki sitten saimme vierailla kesäisessä Kuopiossa, Pohjois-Savon paikallisyhdistyksen vieraana. Vierailu oli osa Vertaisena-hankkeen kehittämistyötä.

Hankkeen tavoitteiden mukaan kiinnitämme huomiomme heihin, joiden digitaitojen taso ei vielä mahdollista omaan hoitoon ja esimerkiksi vertaistukeen osallistumista verkkovälitteisesti. Yhteiskunnan kiihtynyt digitalisaatiokehitys ei saa muodostaa estettä palveluiden saatavuudelle.

Pohdimme yhdessä, minkälaisin keinoin voisimme auttaa digitaidoiltaan vajavaisia. Ei riitä, että vain tarjoamme verkkovälitteistä vertaistukea. Meidän on kannettava huolta toisistamme myös niin, että kaikilla on mahdollisuus päästä vertaistuen piiriin taitoihin katsomatta.

Osallistuminen oman terveyden hoitamiseen kysyy nykyään yhä enemmän digiosaamista. Jo pelkästään omien terveystietojen tarkastelu OmaKanta-palvelusta edellyttää paitsi palvelun myös laitteen käyttöosaamista.

Riittävä digiosaaminen voi olla pienestä kiinni, mutta tasoa on vaikea saavuttaa, jollei lähipiirissä ole sopivia opastajia. Aina apua ei ole helppo pyytää – joskus kun on vaikea tietää, mitä edes kysyä!

Kiinnostaako sinua digikaveritoiminta?

Pohjois-Savon Syöpäyhdistyksessä tullaan kokeilemaan digikaveritoimintaa, jonka tarkoituksena on saattaa yhteen digioppijat ja apua antavat vapaaehtoiset. Matalan kynnyksen toimintaa ohjaavat välittömyys, inhimillisyys ja luottamuksellisuus.

Olisitko kiinnostunut opettamaan järjestökaverillesi digitoiminnan perustaitoja? Tarvitsisitko sinä opastusta tietokoneen tai terveydenhoidon asiointipalvelujen käytössä?

Jos tunnistit kysymyksistä itsesi, seuraathan Pohjois-Savon Syöpäyhdistyksen ilmoittelua. Yhdistys tiedottaa digikaveritoiminnan käynnistymisestä. Olet tervetullut mukaan.

Digikaveritoiminta on tarkoitus vakiinnuttaa osaksi Pohjois-Savon Syöpäyhdistyksen toimintaa. Toivomme, että toimintamalli osoittautuu hyödynnettäväksi muuallakin.

Haluamme mahdollistaa yksilöllisen hoitopolun toteutumisen myös digivälineiden peruskäyttötaitojen kohdalla.

 

Kuva: John Schnobrich/Unsplash